18:19 22.02.2021

У КМДА заявили про необхідність термінових протиаварійних робіт у Гостиному дворі

3 хв читати
У КМДА заявили про необхідність термінових протиаварійних робіт у Гостиному дворі

Гостинний двір у Києві перебуває в аварійному стані, об'єкт потребує проведення термінових протиаварійних робіт, заявив в. о. першого заступника голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Валентин Мондриївський.

"Шостий апеляційний адміністративний суд своєю постановою від 28 січня 2021 року залишив без задоволення апеляційну скаргу Фонду державного майна України та таким чином підтвердив його зобов’язання укласти охоронний договір на Гостиний двір і провести протиаварійні роботи на пам’ятці. Ми не можемо більше відтерміновувати відновлення Гостиного двору!" – наводить слова Мондриївського прес-служба КМДА.

За його словами, колегія суддів зазначила, що на момент винесення припису юридичну відповідальність за належне утримання та збереження будівлі-пам'ятки архітектури "Гостинний двір" з моменту державної реєстрації несе виключно власник - держава в особі Фонду державного майна України.

"Керівництво столиці неодноразово заявляло про готовність прийняти будівлю на баланс та привести її в належний стан. А поки Гостиний двір руйнується, перебуваючи в державній власності, Міністерство культури продовжує блокувати передачу пам’ятки до комунальної власності", - заявив Мондриївський.

У свою чергу директор Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк нагадав, що Фонд держмайна отримав від Департаменту припис про укладення охоронного договору на Гостинний двір ще в січні 2020 року. Терміни його виконання - десять днів із моменту отримання, проте досі вимоги припису ФДМ не виконав. Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили в призупиненні дії розпорядження на період розгляду цієї справи.

"Окрім того, 19 березня минулого року після того, як Фонд держмайна проігнорував вимоги припису, Департамент склав постанову про накладання фінансових санкцій. Проте Фонд вирішив оскаржити і припис, і постанову, свідомо залишаючи будівлю Гостиного двору і далі в незадовільному стані", - наголосив Никоряк.

Як повідомлялося, глава Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко раніше звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо передання Гостиного двору на баланс міністерства. Він також повідомив про плани підписати меморандум між міністерством і громадською організацією "Музей сучасного мистецтва" з метою створити на базі Гостинного двору культурний хаб.

У свою чергу Кличко заявив, що передання об'єкта Мінкульту лише затягне процес реставрації будівлі, оскільки відомство буде змушене повторно проходити необхідні бюрократичні процедури, вже завершені владою міста.

Крім того, в разі передання Гостиного двору на баланс Мінкульту, міністерство матиме фінансувати роботи з його відновлення, при цьому оновлення все ще очікують низка інших культурних об'єктів.

Верховний Суд України від 8 травня 2018 року залишив у силі рішення повернути будівлю Гостиного двору у власність держави. Наразі будівля перебуває на балансі Фонду держмайна України.

Гостинний двір загальною площею 9433 кв. м із 1994 року перебував в оренді приватної структури ВАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА