19:39 22.02.2021

На сесію Харківської міськради знову хочуть винести перейменування проспекту Петра Григоренка на честь Жукова

2 хв читати
На сесію Харківської міськради знову хочуть винести перейменування проспекту Петра Григоренка на честь Жукова

До проекту порядку денного сесії Харківської міськради, запланованого на 24 лютого, знову включено питання про перейменування проспекту Петра Григоренка на честь радянського маршала Георгія Жукова.

"Харківська міськрада втретє планує перейменувати проспект Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова! Не набридло?" - написав на своїй сторінці у Facebook депутат міськради Ігор Черняк ("Блок Світличної "Разом").

Він також оприлюднив проект відповідного рішення.

"Вшанувати історичну пам'ять Жукова Георгія Костянтиновича як особистості, діяльність якої пов'язана з опором і вигнанням нацистських окупантів з України, шляхом відновлення назви об'єкта топоніміки в місті Харкові - проспект Маршала Жукова", - йдеться в документі.

Депутатам також пропонується ухвалити звернення до прем'єр-міністра України з приводу затвердження Єдиного національного реєстру пам'яток Другої світової війни відповідно до вимог законів України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років".

Як повідомлялося, травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м. Харкова" у рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Воно, зокрема, передбачало перейменуванні станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту - на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, що виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради було зареєстровано електронну петицію з вимогою повернути проспекту і станції метро ім'я маршала Г. Жукова.

19 червня 2019 року Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я маршала Жукова.

5 вересня Харківський окружний адміністративний суд задовольнив адміністративний позов, поданий депутатом міськради Ігорем Черняком, депутатом облради Дмитром Булахом, депутатом Верховної Ради VIII скликання Андрієм Білецьким, а також Харківською терорганізацією "Блок Петра Порошенка "Солідарність", Харківською облорганізацією "ВО "Свобода" і політичною партією "Демократична сокира", і скасував рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова.

26 лютого 2020 року Харківська міськрада вдруге проголосувала за перейменування проспекту Петра Григоренка та присвоєння йому імені радянського маршала Жукова.

Це рішення також було оскаржено в суді.

18 червня 2020 року Харківський окружний адміністративний суд визнав рішення незаконним і скасував його.

15 лютого 2021 року Другий апеляційний адміністративний суд не задовольнив скаргу Харківської міськради і залишив у силі рішення суду першої інстанції.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА