21:20 22.02.2021

Оновлений уряд Грузії має намір до 2024 року підготувати економіку країни для членства в ЄС

2 хв читати
Оновлений уряд Грузії має намір до 2024 року підготувати економіку країни для членства в ЄС

Головне завдання уряду Грузії на найближчі чотири роки - забезпечити готовність економіки країни подати офіційну заявку на членство до Євросоюзу, йдеться в урядовій програмі на 2021-2024 роки "Для будівництва європейської держави", вотум довіри якої, як і оновленому кабінету міністрів, оголосив у понеділок парламент країни.

Згідно з документом, для виконання до 2024 року цього завдання "економічна політика уряду буде спрямована на створення умов для швидкого виходу з кризи, обумовленого пандемією коронавірусу, відновлення з 2021 року підняття економіки і скорочення бідності в країні".

При цьому наголошується, що пандемія COVID-19, яка поставила економіку Грузії перед новими викликами і проблемами, створила також нові можливості і перспективи.

За попередніми оцінками уряду, економіка Грузії, падіння якої в 2020 році перевищило 6%, почне відновлюватися вже нинішнього року, і відповідно до прогнозу Міжнародного валютного фонду "зростання ВВП країни в 2021 році складе 4,3%, а в наступні три роки динаміку швидкого економічного зростання буде збережено".

На подолання кризи уряду вдалося мобілізувати міжнародну допомогу в розмірі понад $ 2 млрд, що використовується для фінансування скорочених доходів бюджету, а також направляється на антикризові заходи, наголошується в програмі.

У планах уряду - підвищення конкурентоспроможності Грузії в регіоні і світі, зміцнення позиції країни як логістичного хаба, структурне оздоровлення економіки, розвиток бізнесу та інвестиційного середовища, максимальне включення активних у державній власності ресурсів в економічну активність, зокрема, шляхом приватизації держмайна.

"Податкове і митне законодавство Грузії буде приведено у відповідність до законодавства ЄС", - йдеться в програмі, в якій наголошується, що "економічна політика країни, як і раніше, буде грунтуватися на принципах вільного ринку".

Планується також продовження структурної реформи ринку капіталу, в рамках якої в 2021 році буде представлено нову стратегію цього ринку, що передбачає поліпшення правової бази і розвиток ринку цінних паперів.

В оновленому складі уряду Грузії на чолі з новим прем'єр-міністром Іраклієм Гарібашвілі (раніше він обіймав посаду голови Міноборони - ІФ) змінилися тільки два міністри - міністр оборони, посаду якого займе нині чинний заступник голови Міноборони Джуаншер Бурчуладзе, і міністр регіонального розвитку і інфраструктури, яким став колишній перший заступник голови цього відомства Іраклій Карселадзе. Решта міністрів залишилися на своїх місцях.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА