07:20 23.02.2021

Україна пройшла найгірший період в енергетиці у поточному опалювальному сезоні

3 хв читати
Україна пройшла найгірший період в енергетиці у поточному опалювальному сезоні

Україна пройшла критичний період в енергетиці у поточному опалювальному сезоні, уникнувши обмеження енергоспоживання, і має всі ресурси для подальшого стабільного енергозабезпечення, заявив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

"Ми пройшли найгірший період, коли дійсно були високі ризики віялових відключень. Але вже теплішає, вийшов з ремонту блок АЕС (ХАЕС-2 - ІФ), ми не використовуємо газові блоки ТЕС і запаси самого газу в ПСГ рекордні для цього періоду. Є резерв і з електрики, і з газу", - сказав Вітренко в ефірі "Свободи слова" на телеканалі ICTV у понеділок пізно ввечері.

При цьому він обвинуватив Російську Федерацію в штучному створенні дефіциту газу на ринку Європи.

"Росія цього року зменшила в півтора рази поставки газу через Україну на європейський ринок, створивши там штучний дефіцит", - зазначив глава Міненерго, наголосивши, що це призвело до зростання ціни ресурсу.

Разом із тим, Вітренко наголосив, що Україна має всі передумови, щоб не відчути дефіциту енергоресурсів у разі обмеження їх поставок з боку РФ як її реакції на введення Україною санкцій, зокрема, проти російських компаній і прийняття рішення про повернення в держвласність української ділянки магістрального нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" (СЗН).

"Ми можемо спокійно прожити чергову хвилю агресії Росії. Стосовно дизеля, то немає критичної залежності від його поставок через трубу", - сказав він. Чиновник наголосив, якщо поставок дизеля не буде в достатній кількості з РФ і Білорусі, то Україна купуватиме його на світовому ринку.

Як повідомлялося, транзит російського природного газу через Україну зазнав падіння до мінімуму за останні 12 місяців на тлі рекордної відлиги в Європі.

За перші 16 днів лютого прокачування газу через Україну було стабільним із середнім рівнем у 119 млн куб. м на добу. Потім почалося поступальне зниження обсягів: 95 млн кубометрів 17 лютого, потім два дні транзит був на рівні 88-87 млн куб. м, а за газову добу 20 лютого прокачування впало до 67 млн куб. м і передбачається подальше зниження обсягу.

Менше газу через Україну "Газпром" прокачував у січні 2020 року, коли товарні потоки (напередодні завершення старого транзитного контракту і важких переговорів щодо укладення нового) були налаштовані на найгірший сценарій із припиненням транзиту.

При цьому на лютий у "Газпрому" на довгостроковій і короткостроковій основі законтрактований транзит на 124,2 млн куб. м.

Рада національної безпеки і оборони України 19 лютого доручила Кабінету міністрів вжити необхідних заходів для повернення в державну власність частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" (СЗН), що проходить через територію України.

українська ділянка СЗН належить "Прикарпатзахідтранс" (Рівне). До 2016 року "Прикарпатзахідтранс" був структурним підрозділом "Транснафтопродукту" російської "Транснафти". У лютому 2016 року "Транснафта" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG.

У березні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс", отримати контроль над ТОВ "Прикарпатзахідтранс".

Наразі ТОВ "ПрикарпатЗахідтранс" зі статутним капіталом 105 млн 563,427 тис. грн належить "нафтобітумному заводу" (51%), International Trading Partners (48%) і Анатолію Шеферу (1%).

"ПрикарпатЗахідтранс" експлуатує ділянку нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" протяжністю близько 1,1 тис. км, призначений для прокачування дизельного палива з Росії та Білорусі як для внутрішніх потреб України, так і для транзиту в Європу, зокрема в Угорщину. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА