Події

Митці просять владу припинити утиски культури та прав інтелектуальної власності

Українські митці просять владу відхилити зареєстрований 24 грудня 2020 року законопроект № 4537 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення та підвищення прозорості ефективного управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав".  За їх словами, прийняття закону перетворить Україну на інтелектуального пірата, йдеться у листі до президента, прем’єр-міністра, голови Верховної ради, міністра економіки й народних депутатів.

Митці переконані, що насправді закон має на меті фактично знищити відрахування за приватне копіювання та репрографічне відтворення, що є "джерелом фінансування культури в більшості цивілізованих країн світу, переважній більшості країн Європейського союзу і є світовим стандартом охорони прав інтелектуальної власності".

"Влада повинна працювати в інтересах культури країни, а не проти культури. Водночас за негайне відкликання законопроекту №4537 висловився Міжнародний альянс інтелектуальної власності (IIPA) та Міжнародна федерація фонографічної індустрії (IFPI)", - йдеться у листі.

Зазначається також, що звіт Міжнародного альянсу інтелектуальної власності, де висловилися за відкликання законопроекту № 4537, є головним документом, на підставі якого Торговельний представник Сполучених Штатів Америки складає так званий "Список 301" - перелік країн, де найбільше порушуються права інтелектуальної власності американських правовласників.

На такі країни Сполучені Штати Америки можуть накладати економічні санкції. 

"Сьогодні важливий момент, коли голос української культури об’єднався з голосом міжнародної спільноти, і влада повинна почути його", - додають митці.

Від авторів, композиторів, артистів лист підписали Руслана Лижичко, Ольга Полякова, Іван Дорн, Вадим Красноокий, Павло Зібров, Яна Шемаєва (Jerry Heil), Дмитро Монатик, Марія Бурмака та багато інших; а також музичних компаній - Комп Мюзік Паблішинг (представник Universal Music Publishing), Бест Мьюзік (представник багатьох українських артистів та компанії Warner Chappel), Світова музика (представник Sony Music Publishing), Лавіна Паблішинг.

Від художників - Е. Шевченко, О. Зарецька, Ю. Нагулко, В. Чепелик, Е. Стрападко, Н. Іващенко; від літераторів - П. Мовчан, В. Семистяга, М. Камінський, М. Сідоржевський, Д. Ломачук; від кіномитців - Національна спілка кінематографістів України

Опубліковано Монитором Ифаксом Вівторок, 23 лютого 2021 р.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ