14:55 23.02.2021

Голова Верховного Суду: Розраховуємо на діалог щодо законопроекту про передачу справ з адмінсудів, оскільки це вплине на терміни їх розгляду

2 хв читати
Голова Верховного Суду: Розраховуємо на діалог щодо законопроекту про передачу справ з адмінсудів, оскільки це вплине на терміни їх розгляду

Передача до Верховного Суду справ з окружних адміністративних судів, що пропонує законопроект №5067, негативно вплине на терміни їх розгляду, тому потрібен діалог з авторами цієї ініціативи та профільним комітетом Верховної Ради, вважає голова Верховного Суду (ВС) Валентина Данішевська.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" щодо законопроекту №5067 Данішевська нагадала, що Верховний Суд уже має трирічний досвід розгляду адміністративних справ як суд першої та/або апеляційної інстанцій, тому передача йому на розгляд справ з оскарження нормативно-правових актів органів виконавчої влади, Національного банку України, інших суб'єктів владних повноважень як суду першої інстанції не буде для суддів чимось новим.

"Водночас слід пам'ятати, що Верховний Суд - це суд касаційної інстанції, однією з головних функцій якої є забезпечення постійності та єдності судової практики за всіма категоріями справ", - зазначила голова ВС.

Вона звернула увагу на те, що Верховний Суд у середньому розглядає 90-100 тис. справ за рік, що є серйозним навантаженням для касаційного суду.

Данішевська наголосила, що законодавець регулярно встановлює додаткові касаційні фільтри для обмеження доступу до Верховного Суду малозначних категорій справ.

На її переконання, під час передачі має бути збережено баланс розумності, зокрема щодо тимчасового характеру таких дій, оскільки Верховний Суд має забезпечувати якісний касаційний перегляд спорів за всіма юрисдикціями.

"Ми здійснили попередній статистичний аналіз, і якщо до Верховного Суду буде передано з окружних адміністративних судів усі справи, передбачені законопроектом №5067, а це понад 5 тисяч справ, то показники надходжень до Касаційного адміністративного суду (КАС ВС) збільшаться щонайменше на чверть, а показники до Великої палати (ВП ВС) - втричі. Це, безумовно, негативно вплине на терміни розгляду справ і в КАС ВС, і у ВП ВС, а також заблокує виконання Великою палатою її основних функцій", - заявила голова Верховного Суду.

Отже, як наголосила вона, слід обговорити можливі альтернативні варіанти.

"Закон може передбачати, що справи з оскарження нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади підлягають розгляду Верховним Судом, проте для того, щоб забезпечити належний розгляд справ у розумні терміни, слід розглянути й альтернативні варіанти вирішення проблеми. Сподіваюся, що найближчим часом ми разом з авторами цієї ініціативи та профільним комітетом Верховної Ради матимемо професійну дискусію з цього питання", - підсумувала Данішевська.

Як повідомлялося раніше, президент України Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді підтримати законопроекти для вирішення проблемних питань у судовій системі і 15 лютого зареєстрував у парламенті відразу три свої законопроекти.

Вони спрямовані на скорочення повноважень Окружного адміністративного суду Києва, а також реформування Вищої ради правосуддя, зокрема створення Етичної ради з профоцінювання та доброчесності членів ВРП і Служби дисциплінарних інспекторів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

Єрмак і Сіярто домовилися про двосторонню зустріч наступного тижня

Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень - виступ Зеленського на Раді Україна-НАТО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА