19:41 23.02.2021

Париж, Берлін і Лондон висловлюють жаль з приводу рішення Тегерана знизити рівень дотримання норм СВПД

3 хв читати
Париж, Берлін і Лондон висловлюють жаль з приводу рішення Тегерана знизити рівень дотримання норм СВПД

МЗС Франції, Німеччини та Великої Британії виступили зі спільною заявою у зв'язку з рішенням Ірану ще більше скоротити рівень виконання норм спільного всеосяжного плану дій (СВПД).

"Ми, міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Великої Британії, глибоко жалкуємо у зв'язку з рішенням Ірану призупинити від сьогодні виконання пунктів додаткового протоколу до угоди про гарантії з МАГАТЕ", - йдеться в заяві, поширеній у вівторок.

"Дії Ірану є подальшим порушенням його зобов'язань у рамках СВПД і значно знижують рівень спостережень з боку МАГАТЕ", - йдеться в документі.

"Трійка європейських держав єдина в думці щодо небезпечної природи такого рішення. Воно значно скоротить можливість доступу МАГАТЕ до (ядерних) об'єктів і отримання інформації, щодо безпеки. Крім того, це знизить можливості МАГАТЕ в тому, що стосується спостереження за іранською ядерною програмою і діяльністю, пов'язаною з атомом, як це передбачено резолюцією РБ ООН N2231", - зазначили автори.

"Ми цілком і повністю підтримуємо генерального директора і секретаріат (МАГАТЕ) у спробах домогтися необхідного рівня підтвердження того, що Іран слідує зобов'язанням у рамках СВПД у нинішньому контексті, як це було наголошувалося під час його візиту 20-21 лютого до Тегерану. Ми взяли до відома тимчасову угоду МАГТЕ і Ірану, відповідно до якої на три місяці продовжено можливість отримання певної інформації", - йдеться в заяві.

Іран з 23 лютого зупинив добровільне виконання норм додаткового протоколу до угоди про гарантії з МАГАТЕ, оскільки до 21 лютого США не зняли з Тегерана санкції, а європейські учасники СВПД не виконали своєї частини зобов'язань.

Глава МЗС Ірану Джавад Заріф підтвердив журналістам, що з ранку вівторка виконання норм зупинено. При цьому Заріф зазначив, що Іран продовжить співпрацю з МАГАТЕ і виконання зобов'язань, прийнятих у рамках додаткового протоколу. Водночас, Тегеран більш не надаватиме МАГАТЕ на щоденній або щотижневій основі записи з камер, які встановлені на іранських ядерних об'єктах.

Постійний представник Ірану при міжнародних організаціях у Відні Казем Гарібабаді повідомив напередодні ввечері, що з ранку вівторка будь-який доступ понад норму на ядерні іранські об'єкти буде зупинений з півночі за часом Тегерана. "Відповідні вказівки розіслані на ядерні об'єкти", - додав він.

Закон про стратегічний план з протидії санкціям іранські парламентарії прийняли в грудні минулого року. У документі 23 лютого 2021 року зазначено як крайній термін, після якого Іран продовжить знижувати рівень дотримання норм, передбачених СВПД, якщо Вашингтон не зніме санкції з Тегерана.

Додатковий протокол, підписаний Іраном у 2003 році, розширює можливості МАГАТЕ щодо доступу до ядерних об'єктів і передбачає проведення раптових перевірок.

У липні 2015 року шістка міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина) і Іран ухвалили Спільний всеосяжний план дій щодо іранської ядерної програми. У травні 2018 року США під час президентства Дональда Трампа вийшли з СВПД і відновили санкції стосовно Ірану. Через рік Тегеран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань з СВПД.

Нині тривають переговори з організації ЄС переговорів між США, Іраном і іншими первинними учасниками угоди з іранського атому.

Тим часом гендиректор МАГАТЕ Рафаель Грос заявив, що зміг домовитися з Іраном про тимчасове продовження інспекцій його ядерних об'єктів. "Інтенсивні консультації принесли хороші результати. У нас є тимчасова домовленість. МАГАТЕ продовжить необхідні операції з моніторингу та верифікації в Ірані", - написав він у Twitter.

Крім того, Іран і МАГАТЕ в спільній заяві пояснили, що згідно з досягнутою угодою, агентство продовжить такий моніторинг протягом максимум трьох місяців.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА