21:49 23.02.2021

Президент Молдови відмовилася виконувати рішення КС, вирішила добиватися дострокових парламентських виборів

2 хв читати
Президент Молдови відмовилася виконувати рішення КС, вирішила добиватися дострокових парламентських виборів

Президент Молдови Майя Санду відмовилася підкорятися рішенню Конституційного суду і має намір добиватися дострокових парламентських виборів. Відповідну заяву Санду зробила на брифінгу у вівторок пізно ввечері, коментуючи рішення Конституційного суду, який визнав неконституційним її указ президента про повторне висунення кандидатури Наталії Гаврилиці на пост прем'єр-міністра.

Конституційний суд ухвалив, що в Молдові законно сформована парламентська більшість партії соціалістів і партії "Шор", яке налічує 54 депутати. Згідно з рішенням суду, президент зобов'язаний призначити кандидата на пост прем'єра, запропонованого парламентською більшістю. Водночас суд закликав президента і парламентські фракції провести консультації, щоб подолати кризову ситуацію.

Санду не стала критикувати рішення КС, зазначивши, що воно було б нормальним у нормальній ситуації. "Але ми не перебуваємо в нормальній ситуації. Ми знаходимося майже у такій самій ситуації, як було в 2015-2016 рр., коли олігарх Володимир Плахотнюк створив кишенькову більшість у парламенті і затвердив уряд. Після цього він повністю захопив державу, встановив авторитарний режим, анулював вибори, процвітала корупція, бідність, захоплення бізнесу", - заявила Санду.

"Режим Плахотнюка був повалений, але деолігархізацію здійснити не вдалося, оскільки в цьому парламенті, обраному за правилами Плахотнюка, немає достатньої кількості депутатів, готових боротися з корупцією", - сказала президент.

"Парламент перетворився на політичний базар, де купують і продають депутатів. Вони відправили у відставку свій уряд, а тепер говорять про те, що хочуть рятувати країну. Я їм не вірю! Країну потрібно рятувати від злодіїв!" - заявила Санду.

Вона нагадала, що під час недавніх президентських виборів обіцяла громадянам домогтися дострокових виборів. "І мене підтримав мільйон громадян. Я не можу спостерігати, як братство кримінальників хоче зберегти владу в нинішньому парламенті. Я відповідаю перед громадянами і буду домагатися того, що обіцяла їм - дострокових виборів. А депутатів, які ще мають повагу до своїх виборців, я прошу набратися сміливості і погодитися йти на дострокові вибори", - сказала Санду.

Вона не відповіла на питання журналістів про подальші дії, але дала зрозуміти, що не висуватиме на посаду прем'єра запропоновану парламентською більшістю кандидатуру, як того вимагав Конституційний суд.

Згідно із законом президент зобов'язаний висунути кандидатуру прем'єр-міністра у разі, якщо її висуває офіційно оформлена парламентська більшість у кількості не менше 51 депутата. Однак у Конституції не передбачено санкції проти президента в разі незгоди з позицією парламентської більшості.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА