15:50 24.02.2021

Накладено арешт на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" - СБУ

4 хв читати
Накладено арешт на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" - СБУ

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив рішення про накладення арешту на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок", повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

"Таке рішення прийняв Вищий антикорупційний суд України 23 лютого 2021 року на підставі доказів, зібраних СБУ у співпраці з іншими правоохоронними органами. Наразі арештовано все майно стратегічного об'єкта: інфраструктури, будівлі та споруди, розташовані в Україні. Його буде передано від комерційної структури до Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА)", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що нині СБУ та Національне антикорупційне бюро України здійснюють заходи з передачі всього об'єкта нафтопродуктопроводу під контроль державного акціонерного товариства "Укртранснафта" для вжиття заходів щодо його збереження.

Досудове розслідування триває, вживають заходів для встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.

"За попередньою версією слідства СБУ, вибуття нафтопроводу з державної власності ставить під загрозу функціонування об'єктів важливого господарського значення", - наголосили в СБУ.

У свою чергу прес-служба НАБУ повідомила, що майно, на яке накладено арешт, - це будівлі, споруди, лінійні ділянки, технологічні об'єкти, розташовані на території Житомирської, Рівненської, Львівської, Закарпатської областей.

"До визначення управителя цього майна з боку АРМА воно перебуватиме на відповідальному зберіганні АТ "Уктранснафта", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 19 лютого Рада національної безпеки і оборони України доручила Кабінету Міністрів вжити необхідних заходів для повернення в державну власність частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" (СЗН), що проходить територією України, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Також правоохоронним органам поставлено завдання з'ясувати обставини, за яких державна власність опинилася в приватних руках.

Українська ділянка СЗН належить "Прикарпатзахідтранс" (Рівне). До 2016 року "Прикарпатзахідтранс" був структурним підрозділом "Транснафтопродукту" російської "Транснафти". У лютому 2016 року "Транснафта" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG.

У березні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс", отримати контроль над ТОВ "Прикарпатзахідтранс".

Нині ТОВ "Прикарпатзахідтранс" зі статутним капіталом 105 млн 563,427 тис. грн належить ВУП "Нафтобітумний завод" (51%), International Trading Partners (48%) та Анатолію Шеферу (1%).

У лютому 2021 року Служба безпеки України повідомила, що спільно з НАБУ задокументовано протиправні дії експерта, який сприяв виведенню з державної власності стратегічного об'єкта нафтогазової інфраструктури.

У НАБУ уточнили, що підозрювана склала завідомо недостовірний висновок, який став підставою для винесення рішення Господарського суду Рівненської області, який у серпні 2017 року відмовив у визнанні права власності на частину нафтопродуктопроводів "Самара - Західний напрямок" за державою.

Як пояснили в НАБУ, відповідний магістральний трубопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Водночас дочірня компанія російської АК "Транснафтопродукт" зазначений трубопровід у власність України не передала. У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок", що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний і Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили.

Водночас через висновки експерта в 2015 році Госпсуд Рівненської області скасував це рішення нібито за нововиявленими обставинами. У подальшому, в 2017 році, той самий суд рішенням, в основі якого був завідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи експертів ДП "УкрДІАП", визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" за ТОВ "Прикарпатзахідтранс".

Деякі ЗМІ називали політика та бізнесмена Віктора Медведучка одним із бенефіціарів СЗН. Водночас партія "Опозиційна платформа - за життя" заявила, що Медведчук і члени його родини не були і не є причетні до нафтопродуктопроводу.

У 2019 році виручка "Прикарпатзахідтранс" становила 253,9 млн грн, у 2018 - 319,5 млн грн, у 2017 - 262 млн грн.

"Прикарпатзахідтранс" експлуатує ділянку нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" протяжністю близько 1,1 тис. км, що призначений для прокачування дизельного палива з Росії та Білорусі і для внутрішніх потреб України, і для транзиту до Європи, зокрема до Угорщини. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА