07:43 25.02.2021

США виступають за дипломатичне вирішення іранської ядерної проблеми, але не готові чекати вічно

2 хв читати
США виступають за дипломатичне вирішення іранської ядерної проблеми, але не готові чекати вічно

США вважають дипломатію найбільш ефективним способом вирішення проблеми ядерної програми Ірану, проте терпіння американської адміністрації має межі, заявив у середу представник держдепу Нед Прайс.

"Наше терпіння не безмежне (...) і він (Джо Байден - ІФ) тут висловлювався зрозуміло відтоді, як балотувався в президенти, що найефективніший спосіб назавжди гарантувати відсутність ядерної зброї у Ірану - це дипломатія", - сказав він на брифінгу.

Прайс нагадав, що в підсумку США під егідою "шістки" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина) прямо запропонували Ірану вступити в переговори щодо іранського атому.

Він зазначив, що Іран відмовився від низки зобов'язань зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), у результаті чого іранська ядерна програма стала більш "просунутою": так, за деякими оцінками, Ірану тепер знову потрібно кілька місяців на отримання матеріалів для створення ядерної зброї, при наявності такого бажання. За словами Прайса, США знову хочуть контрольованих постійних обмежень на ядерну програму Ірану, які не дадуть йому отримати ядерну зброю.

У липні 2015 року "шістка" міжнародних посередників і Іран ухвалили СВПД за іранською ядерною програмою. У травні 2018 року під час президентства Дональда Трампа США вийшли з СВПД і відновили санкції щодо Ірану. За рік Тегеран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань із СВПД.

Нині тривають переговори з організації ЄС переговорів між США, Іраном і іншими первинними учасниками угоди з іранського атому.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА