16:49 25.02.2021

Справа Стерненка має політичні мотиви - активісти

2 хв читати
Справа Стерненка має політичні мотиви - активісти

Представники низки українських громадських організацій оприлюднили колективну заяву стосовно оголошення вироку активістові та блогерові Сергію Стерненку.

Як повідомляє прес-служба "Центру прав людини ZMINA" в четвер, активісти вважають справу Стерненка політично мотивованою, а також звинувачують суд у порушенні принципів незалежності та безсторонності.

"Справу розглядав Приморський районний суд Одеси, суддя – Віктор Попревич, який, за висновком Громадської ради доброчесності, не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики. Зокрема, цей суддя у своїх попередніх рішеннях виправдовував п’яних водіїв та міліціонера, який катував людей; закрив справу про керування автомобілем під дією алкоголю проти голови Одеського окружного адміністративного суду; не задекларував автомобіль і квартиру дружини в Криму тощо", - йдеться в заяві.

У ній також зазначається, що кваліфікація злочину, в якому визнали винним Стерненка, є неправильною.

"Відповідно до оприлюдненого тексту судового рішення, а також публічно заявленої позиції обвинувачення випливає, що мотивом скоєння інкримінованого С. Стерненку і Р. Демчуку діяння було вчинення тиску на депутата райради Сергія Щербича для складення ним повноважень. Водночас їх засудили за ч. 2 ст. 187 Кримінального кодексу (розбій). Суб’єктивна сторона цього злочину характеризується прямим умислом та корисливим мотивом, а обов’язковою ознакою суб’єктивної сторони розбою є мета, з якою вчиняється напад, – заволодіння чужим майном", - повідомляють активісти.

Вони наголошують, що мета злочину, "як видно з матеріалів справи й вироку суду, була іншою".

"Належних та припустимих доказів щодо вчинення розбою в справі немає, а тому ця стаття не може вважатися доведеною", - додають громадські діячі.

У заяві також висловлюється невдоволення пропорційністю покарання, яке присудили Стерненку, а також термінами розгляду справи.

"Наведені факти свідчать про те, що переслідування Сергія Стерненка та Руслана Демчука в "справі Щербича" має політичні мотиви, а судова система, розглядаючи цю справу, не керувалася принципами незалежності та безсторонності", - резюмують активісти, закликаючи змінити Стерненку запобіжний захід.

Заяву підписали Центр прав людини ZMINA, Фундація DEJURE, Український незалежний центр політичних досліджень, Центр протидії корупції, ініціатива "Хто замовив Катю Гандзюк?", "Автомайдан", Кримська правозахисна група та ін.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА