19:19 25.02.2021

Американські вчені підтвердили гіпотезу про загибель динозаврів від астероїда

2 хв читати
Американські вчені підтвердили гіпотезу про загибель динозаврів від астероїда

Учені Техаського університету в Остіні, проаналізувавши зразки з кратера Чиксулуб (Чикшулуб) на півострові Юкатан і в Мексиканській затоці, заявляють, що остаточна причина загибелі динозаврів - удар астероїда, йдеться в повідомленні наукової організації.

"Дослідники вважають, що вони закрили справу про те, що вбило динозаврів, остаточно пов'язавши їхнє вимирання з астероїдом, який врізався в Землю 66 млн років тому, знайшовши ключовий доказ: астероїдний пил усередині ударного кратера", - йдеться в повідомленні.

Кратер похований під багатьма шарами гірських порід і відкладень, кілька років тому з морської частини кратера було вилучено зразки.

Зазначається, що астероїдна гіпотеза загибелі динозаврів є основною з 1980-х років, коли вчені виявили астероїдний пил у геологічному шарі, на який припадає вимирання цих тварин. Ознакою астероїдного походження пилу є елемент іридій, який рідко трапляється в земній корі, але часто - в деяких типах астероїдів.

"Під час нового дослідження фахівці виявили схожий сплеск у частині скелі, вилученої з кратера. У кратері шар відкладень, що накопичився за дні й роки після зіткнення, такий товстий, що науковці змогли датувати пил із точністю до двох десятиліть після удару", - йдеться в повідомленні.

За оцінками учених, пил, піднятий ударом, циркулював в атмосфері щонайбільше два десятиліття, приблизно стільки, на їхню думку, і тривало вимирання динозаврів.

Найвищі концентрації іридію було виявлено в 5-сантиметровому перерізі фрагмента породи, вилученого з вершини кільця піка кратера.

Окрім іридію, в зразках було виявлено підвищені рівні інших елементів, пов'язаних з астероїдним матеріалом. Концентрація і склад цих "астероїдних елементів" нагадували результати вимірювань, проведених у геологічному шарі на 52 об'єктах у всьому світі.

Зазначається, що удар астероїда також викинув сірку з гірських порід в атмосферу, що призвело до кислотних дощів.

Учені планують повернутися в кратер цього літа, щоб розпочати розвідку ділянок у його центрі, де вони сподіваються виконати бурові роботи для вилучення більшої кількості астероїдного матеріалу.

Чиксулуб - кратер діаметром близько 180 км і первинною глибиною до 17-20 км, розташований на півострові Юкатан і на дні Мексиканської затоки. Передбачається, що кратер утворився близько 66,5 млн років тому внаслідок удару астероїда діаметром близько 10 км.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА