10:27 26.02.2021

Суд підтвердив, що українська поліція на законних підставах припинила розслідування у справі, де фігурував Джо Байден, - МВС України

3 хв читати
Суд підтвердив, що українська поліція на законних підставах припинила розслідування у справі, де фігурував Джо Байден, - МВС України

Суд в Україні відмовив екс-генпрокурору країни Віктору Шокіну в задоволенні скарги на дізнавача поліції, який закрив у вересні 2020 року кримінальне провадження, в якому фігурував нинішній президент США Джо Байден, повідомляє МВС України.

"Кримінальне провадження №62020000000000236 було закрите 23 вересня 2020 року (а це ще за кілька місяців до проведення виборів президента США) у зв’язку з відсутністю складу злочину. З цим рішенням не погодився заявник Віктор Шокін і його адвокати. Вони звернулися зі скаргою на дізнавача поліції до суду. Детально ознайомившись із матеріалами провадження, 25 лютого 2021 року суд виніс свій вердикт: у задоволенні скарги відмовити (справа №757/42457/20-к)", - ідеться в повідомленні прес-служби МВС України в п'ятницю.

У зв'язку з цим в українському міністерстві знову наголосили: "Поліція закрила справу на законних підставах".

Як повідомлялося, 27 лютого Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження про тиск на екс-генпрокурора Віктора Шокіна з боку віце-президента США Джозефа Байдена. Причиною тиску стало розслідування Генеральною прокуратурою України тяжких злочинів у сфері міжнародної корупції, пов'язаних із діяльністю екс-міністра екології України Миколи Злочевського та керівників компанії Burisma. Справу було відкрито за ч. 2 ст. 343.

Адвокат тодішнього президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані у низці інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику й участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишній генпрокурор України Віктор Шокін був звільнений на прохання Байдена - нібито за те, що розбирався у зв'язках Burisma з його сином Гантером Байденом.

21 травня 2020 року Печерський районний суд Києва зобов'язав Офіс генпрокурора внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про можливе втручання Байдена в діяльність Шокіна на посаді колишнього генпрокурора України.

"Скаргу (адвоката Шокіна - ІФ) Телешецького Олександра Івановича в інтересах Особа_1 на бездіяльність Офісу генерального прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, - задовольнити", - йдеться в постанові суду №757/13 840/20-к, підписаній суддею Сергієм Вовком.

Суд постановив "зобов'язати компетентну особу на внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань Офісу генерального прокурора, у провадженні якого здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №62020000000000236 від 24.02.2020 року, внести у Єдиному реєстрі досудових розслідувань до короткого викладу фактичних обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 343 КПК України по кримінальному провадженню №62020000000000236 від 24.02.2020 року, відомості про втручання у діяльність колишнього генерального прокурора України Особа_1 - саме громадянина Сполучених Штатів Америки Особа_5, колишнього віце-президента США".

3 грудня 2020 року генпрокурор Ірина Венедіктова зазначила, що Нацполіція України, яка розслідувала справу, в якій фігурував тодішній віце-президент США Джо Байден у контексті нібито впливу на екс-генпрокурора України Віктора Шокіна, закрито. "Наскільки я розумію, одну справу було закрито, яку розслідувала Національна поліція. А іншу (справу - ІФ) - ні", - сказала Венедіктова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА