13:26 26.02.2021

Інтерпол відмовляється розшукувати причетних до злочинів у Криму - керівник прокуратури АР Крим і м. Севастополя

2 хв читати
Інтерпол відмовляється розшукувати причетних до злочинів у Криму - керівник прокуратури АР Крим і м. Севастополя

Інтерпол відмовляється здійснювати розшук осіб, причетних до злочинів на території окупованого РФ півострова Крим, заявив керівник прокуратури Автономної Республіки Крим і м. Севастополя Ігор Поночовний.

"Основна проблема, з якою стикаємося ми та правоохоронні органи автономії, зважаючи на ту специфіку, в якій ми працюємо, це блокування порядку здійснення спеціального досудового розслідування. Тому що на сьогодні Кримінально-процесуальний кодекс України дозволяє здійснювати спеціальне досудове розслідування лише стосовно осіб, оголошених у міжнародний розшук", - сказав він під час телемарафону до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим і м. Севастополя у п'ятницю.

Поночовний пояснив, що для того, щоб суд дав згоду на здійснення спеціального досудового розслідування, необхідно оголосити особу в міжнародний розшук.

"По-перше, процедуру в національному законодавстві прописано абсолютно недосконало, але найбільшою проблемою в цьому випадку є позиція самого Інтерполу, який абсолютно під різними причинами й мотивам відмовляється здійснювати розшук осіб, які причетні до тих чи інших злочинів, скоєних у Криму. Це стосується і військових злочинів, злочинів проти засад національної безпеки, загальнокримінальних злочинів. Тобто абсолютний бойкот будь-яких ініціатив із міжнародного розшуку злочинців, які скоїли злочини в Криму, оголошений Інтерполом. Неофіційно, звісно", - зазначив він.

За словами керівника прокуратури АР Крим і м. Севастополя, не маючи можливості через Інтерпол оголосити в міжнародний розшук цих осіб, немає змоги отримати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування і заочного засудження цих осіб.

"Минулого тижня у Верховній Раді в першому читанні було проголосовано законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо вдосконалення механізмів здійснення спеціального досудового розслідування, який значно спрощує бюрократичні процедури, і сподіваємося, що з розблокуванням такого механізму ці справи підуть до суду швидше й у суді також рухатимуться швидше", - зазначив він.

Керівник прокуратури Криму також наголосив, що у справі про засудження Ахтема Чийгоза встановлено 29 осіб, безпосередньо причетних до його переслідування. "З них уже стосовно семи осіб - направлено до суду з обвинувальними актами в порядку спеціального досудового розслідування. Вироків, на жаль, поки що немає. Є труднощі в українських судах зі спеціальним досудовим розслідуванням і заочним засудженням. Осіб, які безпосередньо чинили переслідування, встановлено", - розповів Поночовний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА