08:53 27.02.2021

Американцям рекомендували вакцину Johnson & Johnson

3 хв читати
Американцям рекомендували вакцину Johnson & Johnson

Консультативний комітет FDA з вакцин та відповідних біологічних продуктів рекомендував екстрене застосування однодозової вакцини компанії Johnson & Johnson від COVID-19, повідомляють американські ЗМІ.

Експерти прийняли це рішення одноголосно. Вони дійшли висновку, що користь від застосування вакцини перевершує ризики виникнення побічних ефектів.

Голосування з цього питання відбулося за підсумками зустрічі, під час якої експерти оцінили дані з ефективності і безпеки вакцини.

Під час обговорення експерти оцінили, чи є дані з вакцині і її ефективності достатньо переконливими для того, щоб рекомендувати її застосування.

Тепер, отримавши вердикт експертів, FDA прийме остаточне рішення з питання про схвалення екстреного застосування вакцини протягом декількох днів після отримання рекомендацій. Американські ЗМІ зазначають, що це може статися вже цими вихідними.

Крім того, в аналізі FDA, опублікованому раніше на цьому тижні, наводяться результати випробування вакцини, які зазначають, згідно із заявами розробників, її безпеку і ефективність.

"Ефективність вакцини проти лабораторно підтверджених як помірних, так і важких випадків захворювань COVID-19 у всіх географічних районах, де проводилися клінічні випробування, склала 66,9% при розгляді випадків захворювання через 14 днів після однодозової вакцинації і 66,1% при розгляді випадків через 28 днів після вакцинації", - йдеться в документі FDA.

У доповіді наголошується, що вакцина має "позитивні показники безпеки".

У клінічних випробуваннях даного препарату взяли участь близько 44 тис. пацієнтів з США, ПАР та інших країн. За даними агентства, під час випробувань зареєстровано сім випадків смерті серед тих, хто отримав плацебо, і жодного летального випадку серед тих, хто отримав вакцину.

У січні Johnson & Johnson заявила, що ефективність її вакцини від коронавірусу COVID-19, що вводиться однієї дозою, становить 66%.

З документа компанії випливає, що згідно із проміжними результатами третьої фази випробувань вакцини в США і в семи інших країнах однодозова вакцина показала ефективність у 66% у "запобіганні помірного і важкого захворювання COVID-19". У запобіганні "більш важких симптомів" вакцина ефективна на 85%.

Також наголошується, що "початок захисту спостерігався вже на 14-й день" після введення препарату.

У компанії заявили, що її препарат ефективний для широких верств населення: третина учасників випробувань була старше 60 років, а більше 40% мали супутні захворювання, які загрожують ризиком важкого перебігу COVID-19.

Також у січні повідомлялося, що Johnson & Johnson має намір поставити 100 млн доз вакцини в США до червня. Деякі з доз будуть готові до відправки, щойно компанія отримає дозвіл на використання препарату.

Зазначається, що вакцина компанії Johnson & Johnson має переваги при транспортуванні порівняно з іншими вакцинами. Так, вакцина залишається стабільною протягом двох років при зберіганні в умовах мінус 20 градусів за Цельсієм і як мінімум три місяці при температурі 2-8 градусів за Цельсієм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА