20:00 27.02.2021

До Молдови доставлено першу партію вакцини AstraZeneca з Румунії

4 хв читати
До Молдови доставлено першу партію вакцини AstraZeneca з Румунії

Перша партія вакцини від COVID-19 доставлена в суботу в Молдову з Румунії спецрейсом служби санітарної авіації.

Посол Румунії в Молдову Даніел Іоніце повідомив журналістам у кишинівському аеропорту, що Румунія передала Молдові 21 тис. 600 доз вакцини AstraZeneca.

"Згідно з домовленостями президентів Молдови та Румунії Майї Санду і Клауса Йоганніса, сьогодні перша партія вакцини доставлена в Кишинів. Ми раді, що змогли надати допомогу громадянам Молдови, щоб якомога швидше почати процес вакцинації", - сказав Іоніце.

Президент Майя Санду подякувала Румунії, зазначивши, що це тільки перша партія з 200 тисяч доз, які Румунія готова надати Молдові.

"Я дуже рада, що сьогодні ми отримали перші 21,6 тис. доз вакцини. Дякую всім, хто брав участь у цій акції, особливо за діалог з виробниками, завдяки якому це пожертвування стало можливим. Ми вдячні Румунії за цю вакцину. Цей перший транш призначений для медичного персоналу", - сказала президент.

На питання журналістів, коли почнеться кампанія вакцинації, і чи збирається вона сама вакцинуватися, Санду відповіла, що національний план вакцинації затверджено, і процес почнеться вже наступного тижня.

"Ми чекаємо додаткові дози вакцини як від Румунії, так і через платформу COVAX. Я завжди виступала за вакцинацію і готова вакцинуватися в будь-який момент. Я готова зробити щеплення, щоб переконати тих, хто сумнівається в якості вакцини. Але насамперед, вакцина необхідна тим, хто лікує пацієнтів з COVID-19", - сказала Санду.

Раніше на цьому тижні Національне агентство з ліків зареєструвало для використання в Молдові три вакцини - "Pfizer", "AstraZeneca" і "Sputnik V".

За останні десять днів у Молдові різко збільшилася кількість нових випадків зараження COVID-19. Якщо в січні реєстрували 300-500 випадків на день, то з другої половини лютого кількість випадків збільшилася до 1500 і більше. Рекорд нинішнього року зареєстровано 25 лютого - 1 тис. 736 випадків за день. Це всього на 30 випадків менше рекорду від 9 грудня 2020 року - 1 тис. 766 випадків. За місяць майже втричі збільшилася кількість активних випадків - з 6 тис. на початку року до понад 15 тис. Також подвоїлася кількість смертей пацієнтів з діагнозом COVID - з 12-15 у день до 23-28.

У суботу прес-служба міністерства охорони здоров'я, праці та соціального захисту республіки повідомила, що добовий приріст нових випадків коронавірусу склав 1 тис. 518 хворих. "Загальна кількість зафіксованих випадків COVID-19 у Молдові складає 184 тис. 856", - йдеться в повідомленні.

МОЗ республіки також повідомило про смерть ще 25 пацієнтів, у яких раніше діагностували коронавірус. Таким чином, кількість жертв пандемії в Молдові зросла до 3 тис. 924.

"На сьогодні у Молдові коронавірусом хворіють 15 тис. 443 людини", - зазначає МОЗ.

У зв'язку із зростанням кількості хворих, напередодні Національна комісія з громадського здоров'я на чолі з прем'єр-міністром Молдови Ауреліу Чокоєм ввела нові обмежувальні заходи. Так, з понеділка, 1 березня, закриваються всі середні, середні спеціальні і вищі навчальні заклади, скасовано всі шкільні олімпіади та інші заходи. Забороняється також робота театрів, концертних залів і будинків культури. У Кишиневі громадський транспорт не працюватиме у вихідні дні. Також, усім роботодавцям рекомендовано перевести співробітників на віддалену роботу, а державні установи працюватимуть за особливим графіком.

З 5 березня всі громадяни Молдови, які повертаються на Батьківщину, повинні будуть надати негативний тест на коронавірус, зроблений максимум за 72 години до прибуття. В іншому випадку вони повинні будуть знаходитися в карантині 14 днів. Урядова комісія не виключає, що термін дії обмежень може бути продовжено.

У Молдові до 15 квітня діє режим надзвичайного стану в галузі суспільної охорони здоров'я через коронавірус. У країні закриті кінотеатри, нічні клуби і дискотеки. Заклади громадського харчування не можуть працювати в період з 22:00 до 07:00 (22:00 - 07:00 за Києвом). Жителі країни повинні носити маски в закритих громадських місцях, а також у громадському транспорті. Торгові центри закриті у вихідні дні, ринки працюють за спеціальним графіком, затвердженим місцевими органами влади в залежності від епідемічної ситуації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА