16:51 01.03.2021

У Держприкордонслужбі звинуватили РФ у створенні соціального напруження на території ОРДЛО через недопуск міжнародної гумдопомоги

3 хв читати
У Держприкордонслужбі звинуватили РФ у створенні соціального напруження на території ОРДЛО через недопуск міжнародної гумдопомоги

Недопущення Росією на територію тимчасово окупованих районів Донбасу гуманітарних вантажів міжнародних благодійних організацій створює соціальне напруження серед місцевих жителів, повідомили в адміністрації Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

"26 лютого вони (Росія і російські найманці в ОРДЛО - ІФ) не пропустили гуманітарну допомогу, що слідувала на окуповані території. 11 транспортних засобів із гумвантажем та представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців UNHCR прямували дорожнім коридором через КПВВ "Щастя". Основу вантажу складали гігієнічні набори для шкіл та закладів охорони здоров'я", - зазначили в адміністрації ДПСУ

Там наголошують, що російсько-окупаційні війська надали інформацію, згідно з якою "вони відмовляють в отриманні гуманітарного вантажу, створюють соціальне напруження серед людей".

"Через це заяви того самого Пєскова (прес-секретар Володимира Путіна - ІФ), що жителі Донбасу позбавлені соціального забезпечення з боку своєї держави є вкрай цинічними, оскільки ситуація в Донецькій та Луганській областях загострилася після приходу на цю територію саме "русского мира", - повідомляють прикордонники.

У відомстві також зазначили, що вантаж зміг потрапити на окуповані території тільки 1 березня завдяки відповідним діям української делегації в Тристоронній контактній групі.

Крім того, за повідомленням ДПСУ, "багато російських політиків відверто спекулюють на темі гуманітарної допомоги окупованим територіям, кажучи про те, що, якщо не Росія, то більше ніхто не буде цього робити".

Згідно з інформацією, яку наводить відомство, минулого року Росія спрямувала до ОРДЛО п'ять колон гумдопомоги, в загальному - 64 вантажівки. Російська "допомога" прямувала з порушення норм міжнародного законодавства, оскільки колони їхали через неконтрольовану Україною ділянку кордону без належного оформлення.

"Що саме перевозять машини не відомо, оскільки контролювальні органи України можуть тільки візуально спостерігати за проїздом таких "гуманітарних конвоїв" на територію ОРДЛО", - наголошують українські прикордонники.

Вони додали, що 18 і 19 лютого на окуповану частину Донбасу через лінію розмежування було доставлено чергові гуманітарні вантажі.

16 вантажівок прослідували через КПВВ "Новотроїцьке" у Донецьк. Ці автоколони містили гуманітарну допомогу від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) і Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Вони доставили понад 145 тонн товарів медичного призначення, меблів, будматеріалів, побутової техніки, продуктів харчування та гігієнічних наборів.

Загалом цього року до ОРДЛО перевезли вже майже 535 тонн гуманітарних вантажів, переважно продуктів харчування.

Торік українські прикордонники оформили у КПВВ 76 автоколон із гуманітарними вантажами від Червоного Хреста, УВКБ ООН у справах біженців, Дитячого фонду ООН "ЮНІСЕФ" та інших організацій.

Минулого року майже три з половиною сотні вантажівок доставили на тимчасово окуповану частину українського Донбасу понад 4,6 тисячі тонн допомоги, зокрема 1,9 тисячі тонн продуктових наборів, більше ніж 200 тонн товарів медичного призначення, понад 470 тонн засобів гігієни, а також господарські, промислові товари, електротовари, обладнання, побутову хімію, посуд, насіння тощо.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА