15:54 02.03.2021

ВРП і КСУ відмовилися погоджувати проекти порядків перевірки декларацій суддів - ЦПК

2 хв читати
ВРП і КСУ відмовилися погоджувати проекти порядків перевірки декларацій суддів - ЦПК

Вища рада правосуддя в понеділок, 1 березня, ухвалила рішення про відмову в узгодженні проектів порядків повної перевірки декларацій і моніторингу способу життя суддів, які розробило Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), повідомляє прес-служба Центру протидії корупції.

Зазначається, що раніше таке саме рішення ухвалили і збори суддів Конституційного суду.

"Вища рада правосуддя та збори суддів Конституційного суду не надали погодження проектів порядків перевірки суддівських декларацій та моніторингу способу життя суддів, які направило їм НАЗК. Це означає, що агентство проводитиме перевірки суддівських статків за загальними процедурами з тими особливостями, що встановлені законом", - ідеться в повідомленні, оприлюдненому у вівторок.

У ньому уточнюється, що необхідність погодження порядків перевірки суддівських декларацій ВРП і Конституційним судом України (КСУ) передбачено в ухваленому в грудні 2020 року закону про відновлення повноважень НАЗК, які було визнано неконституційними свавільним рішенням Конституційного суду в жовтні 2020 року.

"Попри усю критику рішення КСУ Венеціанська комісія відзначила необхідність його імплементації, хоча в парламенту і збереглися широкі межі розсуду, як саме це рішення втілювати в законодавстві. Зокрема, Венеціанська комісія рекомендувала залишити за НАЗК повноваження із перевірки суддівських статків, але запровадити певні запобіжники, наприклад додаткові процедурні гарантії щодо суддів, механізм скарг для них чи регулярне звітування НАЗК до органу суддівського врядування", - наголошують у ЦПК.

Там додають, що закон визначив деякі особливості здійснення процедур перевірки декларацій і моніторингу способу життя щодо суддів, в окремих порядках щодо суддів мали би бути більш детально відображені процедурні питання, як ці особливості реалізуються на практиці.

У законі зазначено, що ці порядки не можуть встановлювати будь-які нові особливості для суддів, якщо такі особливості не зазначені в законі.

"Оскільки ВРП та КСУ відповідного погодження не надали, то агентство може розпочинати перевірки декларацій суддів після завершення встановленого законом місячного строку для такого погодження. Встановлені законом особливості повної перевірки декларацій та моніторингу способу життя суддів є цілком достатніми, аби ризики втручання у суддівську діяльність під час їх проведення були мінімізовані, а рішення КСУ вважалося належно імплементованим відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії", - резюмують у ЦПК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА