16:32 03.03.2021

"Військовому комісару" Качарову в окупованому Криму оголошено про підозру

2 хв читати
"Військовому комісару" Качарову в окупованому Криму оголошено про підозру

Окупаційному "військовому комісару Сімферопольського району та міста Алушти Республіки Крим" повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни за організацію незаконних призовних кампаній на території окупованого півострова, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Як повідомляється на сторінці кримської прокуратури у Facebook у середу, "комісарові" висунуто підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Його підозрюють у примушуванні цивільного населення окупованого півострова служити в збройних силах держави-окупанта. Санкція статті передбачає покарання у вигляді 8-12 років позбавлення волі.

При цьому у прокуратурі не зазначають імені "комісара", але джерела агентства "Інтерфакс-Україна" повідомили, що підозрюваний - Костянтин Качаров. Він внесений до бази даних центру "Миротворець", де зазначено, що він справді обіймає посаду "військового комісара Сімферопольського району та міста Алушти", а раніше був начальником відділу військового комісаріату "РСО-Алания по Пригородному району" (РФ).

Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний, громадянин РФ, був призначений на посаду військового комісара Сімферопольського району та міста Алушти у 2018 році. "На зазначеній посаді "військовий комісар" здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострову до лав збройних сил держави-окупанта. Відтак, підозрюваний, реалізуючи незаконні "укази" вищого керівництва держави-окупанта, безпосередньо розробляв план та організовував п’ять призовних кампаній кримчан у відповідних районах. Зазначені дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, що передбачено статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року", - йдеться у повідомленні прокуратури.

Заступник керівника прокуратури Криму Наріман Сулейманов повідомив, що з початку окупації Кримського півострова РФ її окупаційна адміністрація провела загалом 12 незаконних призовних кампаній, під час яких приблизно 28 тис. кримчан були незаконно призвані до її збройних сил, а громадяни України, які не бажали проходити службу в ЗС РФ, піддалися кримінальним переслідуванням.

"За останні декілька років кількість таких осіб значно збільшилась. Отже, окупаційна влада продовжує реалізовувати політику РФ, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострова, оскільки кримчан фактично змушують залишати півострів для уникнення незаконного призову на службу до армії держави-окупанта або кримінальної відповідальності за "ухилення" від такої служби. Зазначені дії грубо порушують норми міжнародного гуманітарного права та є воєнним злочином відповідно до Римського статуту", - зазначив Сулейманов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА