18:40 03.03.2021

Міноборони: Боєприпаси для МТ-12 "Рапіра" закуплені за низькою ціною та з належною якістю

4 хв читати
Міноборони: Боєприпаси для МТ-12 "Рапіра" закуплені за низькою ціною та з належною якістю

Боєприпаси для протитанкової гармати МТ-12 "Рапіра", які закупило Міністерство оборони України, були придбані за низькою ціною та мають належну якість, повідомляє прес-служба Міноборони, спростовуючи інформацію про закупівлю прострочених боєприпасів за завищеними цінами, яка активно поширюється у ЗМІ.

"Міністерство оборони закупило постріли УОФ12 до МТ-12 "Рапіра" за найнижчою ціною та як фактично нові боєприпаси із запасом ресурсу щонайменше 10 років зберігання. Ці боєприпаси пройшли ремонт у 2020 році з розділенням всіх елементів із заміною всіх порохів та пороховмісних складових та укомплектовані підривачами 2019-2020 років виготовлення. Постачальником підтверджено визначені гарантійні строки служби, зберігання та технічні характеристики, що відповідають новій продукції І категорії. Боєприпаси поставлені в належному технічному стані та у тарі, придатній до використання у складі сил та засобів Операції об’єднаних сил", - йдеться у повідомленні, оприлюдненому в середу.

У Міноборони зазначають, що, на підставі проведеної з двома постачальниками 100-мм пострілів УОФ12 переговорної процедури, переможець був обраний за нижчою ціновою пропозицією і підписано відповідний контракт.

"Акцептована вартість УОФ12 виявилася на 35% меншою від альтернативних пропозицій, що робились під час комерційних консультацій, і становить приблизно 27 тис. гривень за одиницю. Вона є нижчою, ніж вартість боєприпасів калібру 152 міліметри (29,5 тис. гривень). Загалом ці постріли некоректно порівнювати, оскільки вони мають різну конструкцію і значні відмінності щодо технологічного виготовлення", - зазначають у Міноборони.

Там наголошують, що за підписаним між Міноборони та спецекспортером держконтрактом продукція постачалася не з Болгарії, як зазначалося в повідомленнях ЗМІ, а з Чехії.

"У поширених у ЗМІ матеріалах, зокрема сканкопіях нібито звернення народного депутата до Офісу генпрокурора, зазначено, що аналогічні відремонтовані постріли коштують на ринку ЄС від EUR295 до EUR470 за одиницю. При цьому робиться покликання на комерційну пропозицію від компанії VTIC International LTD на компанію MSM Martin S.R.O, Sturova зі Словаччини", - повідомляють військові.

Вони зазначають, що це покликання зазначено некоректно, оскільки ця пропозиція зроблена болгарською компанією словацькій компанії. Крім того, вона зроблена 21.10.2019 року, за рік до підписання держконтракту.

Крім того, у поширеному повідомленні наголошується, що заступник міністра оборони Олександр Миронюк дав доручення на підписання держконтракту на постачання пострілів за імпортом. Ця інформація не відповідає дійсності.

Закупівля зазначених боєприпасів передбачена Державним оборонним замовленням. На цій підставі Департаментом військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України, як вже зазначалося, проведено маркетингові дослідження та переговорні процедури із закупівлі боєприпасів УОФ12, за результатами яких і було підписано держконтракт.

"Інформація про те, що Олександр Миронюк, з метою приховування ціни та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, скоординував схему постачання, в якій присутні три приватні суб’єкти із юрисдикцією в Болгарії, Словаччині та Чехії, є неправдивою (наклепом) і такою, що має на меті скомпрометувати діяльність керівництва Міноборони та негативно вплинути на забезпечення ЗС України боєприпасами в умовах військової агресії проти держави Україна", - зазначають у Міноборони.

Там додають, що потребу у боєприпасах для ЗСУ визначає, "за всієї поваги, не чинний чи відставний законодавець, а Генеральний штаб Збройних сил України".

"Чинна потреба у пострілах УОФ12 до МТ-12 "Рапіра" цілком обґрунтована і виникла, не в останню чергу, через ситуацію, що склалась у попередні роки після добре відомих екс-посадовцям підривів і пожеж на арсеналах. Кампанія з дезінформації щодо справжньої ситуації стосовно закупівлі пострілів УОФ12 та реального стану виконання договірних зобов’язань підприємств та оборонного відомства є наслідком несумлінної конкуренції постачальників та частиною сценаріїв політичної боротьби", - інформують військові.

Вони зазначають, що згадані боєприпаси наразі виробляються "обмеженим колом країн: або безпосередньо у РФ, або підприємствами ОПК держав, що перебувають у полі впливу агресора".

"У цьому контексті Росія не знехтує жодною нагодою дискредитувати зусилля українських відомств, спрямовані на зміцнення обороноздатності України. Через своїх сателітів Кремль вкидатиме будь-які псевдоаргументи для паплюження дій, що посилюють спроможності української армії. Якщо ж за нотами Москви готові грати і деякі представники колишньої влади в Україні, то це викликає жаль", - резюмують у Міноборони.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА