19:35 03.03.2021

Аграрний комітет ВР ухвалив план розподілу держпідтримки аграріїв у 2021 році

3 хв читати
Аграрний комітет ВР ухвалив план розподілу держпідтримки аграріїв у 2021 році

Аграрний комітет Верховної Ради підтримав розроблений Мінекономіки та профільними асоціаціями план розподілу держпідтримки аграріїв у 2021 році за п'ятьма основними напрямами із загальним бюджетом у 4 млрд грн.

Про підсумки засідання повідомило Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України на своєму сайті в середу.

"Для забезпечення стабільності та передбачуваності державної підтримки ми зберегли основні програми – це підтримка розвитку галузей тваринництва, садівництва, фермерства, здешевлення кредитів та купівлі сільгосптехніки", - повідомив міністр економіки Ігор Петрашко.

За даними відомства, основними напрямками підтримки стали часткова компенсація вартості с/г техніки вітчизняного виробництва; фінпідтримка у сферах здешевлення кредитів; розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства; розвитку фермерських господарств, а також державна підтримка розвитку тваринництва і переробки агропродукції.

"Ми врахували  сучасні реалії і побажання виробників, запропонувавши нові програми, які створюватимуть позитивний ефект для економіки України. За нашими розрахунками нові програми, такі як підтримка зрошення, матимуть попит серед аграріїв у зв’язку з близьким відкриттям ринку землі", - зазначив міністр.

За даними Мінекономіки, передбачено низку нових програм з бюджетом у 500 млн грн, серед яких державна підтримка страхування с/г продукції, компенсація втрат посівів в Одеській області, підтримка зрошення, органічного виробництва, розвитку картоплярства.

Раніше підкомітет з питань фінполітики аграрного комітету Верховної Ради України на засіданні 2 березня погодив фінансування з держбюджету на 2021 рік чотирьох нових програм держпідтримки агровиробництва на рівні 200 млн грн.

Про це член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат Сергій Лабазюк написав у своєму Telegram-каналі.

За його даними, на засіданні підкомітету був встановлений розмір дотацій на нові програми держпідтримки. Він також повідомив, що на дотації на страхування с/г продукції, підтримку органічного виробництва, підтримку розвитку картоплярства та підтримку зрошення буде виділено в 2021 році по 50 млн грн.

Нардеп додав, що 240 млн грн планується разово направити на допомогу постраждалим від посухи в минулому році фермерам Одеської області. Він уточнив, що остаточне рішення прийме аграрний комітет ВР на засіданні 3 березня.

"Відверто кажучи, розміри фінансування деяких напрямів малі, навіть з урахуванням переформатування міністерства і звичного слабкого освоєння коштів у рамках нових програм", - підсумував Лабазюк.

Як повідомлялося, Мінекономіки у вересні 2020 року подало пропозиції щодо державної підтримки аграрної галузі на 2021-2023 роки на засіданні аграрного комітету Верховної Ради. Зокрема, планувалося сім основних програм підтримки: фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі (кредити, страхування); підтримка виробництва нішевих культур (продовольча безпека); підтримка фермерства; підтримка садівництва, виноградарства, хмелярства; картоплярства; підтримка тваринництва; часткова компенсація вартості c/г техніки.

Заступник міністра Мінекономіки Тарас Висоцький повідомив у лютому 2021 року що відомством заплановано фінансування в 2021 році програми держпідтримки картоплярства на рівні 1,37 млрд грн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АРМА запропонувало провести експертизу картин з колекції Медведчука перед їх продажем, щоб залишити у власності держави найцінніші

У Дніпропетровській області 7 загиблих, зокрема 2 дитини, 34 постраждалих - ДСНС

У Дніпровському районі збито ворожу ракету - Лисак

"Сільпо" запустив безкоштовну доставку в Харкові

Німецька Quantum Systems відкрила завод БПЛА в Україні

G7 визначила "конкретні кроки" для допомоги Україні - Кулеба

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару, виробник якого працює в державі-агресорі

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА