07:16 04.03.2021

ЄС засуджує дії військових у М'янмі

3 хв читати
ЄС засуджує дії військових у М'янмі

Європейський союз засуджує жорстоке придушення мирних демонстрацій військовими і силами безпеки М'янми, заявив у середу офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС).

"Сьогодні розстріляні беззбройні люди і медичні працівники. Це кричуще порушення міжнародного права. Сотні людей заарештовані. Одночасно військові посилюють репресії щодо ЗМІ М'янми, все більше журналістів піддаються довільним арештам, затриманням і звинуваченням", - наголошується в заяві.

Представник ЄВС зазначає, що переслідування і залякування журналістів, які виконують свою роботу, неприпустимі. Спроби змусити замовкнути пресу і викорінити свободу вираження думок, заявляє офіційний представник служби, не завадять світу дізнатися про дії військових М'янми і про хоробрість народу М'янми, що не додадуть легітимності військовому перевороту.

Раніше західні ЗМІ з посиланням на очевидців повідомили, що не менше дев'яти учасників протесту загинули, багато хто постраждав у середу в результаті обстрілу з боку співробітників сил безпеки в М'янмі. ЗМІ зазначають, що солдати також використовували сльозогінний газ, світлошумові гранати і гумові кулі для розгону протестувальників.

Як повідомляє преса, крім того в соціальних мережах опубліковані відео та фотографії, на яких видно, як солдати загрожують і жорстоко б'ють медиків після того, як змусили їх вийти з машини швидкої допомоги.

Протести в М'янмі тривають з 1 лютого, коли в країні стався військовий переворот. Згідно з повідомленнями в ЗМІ, 28 лютого, в минулу неділю, в результаті застосування військовими жорстоких методів придушення демонстрацій загинули 18 людей, ще 30 постраждали.

В результаті перевороту, 1 лютого, головнокомандувач збройними силами Мін Аунг Хлайн об'єднав у своїх руках законодавчу, виконавчу і судову владу, а виконувачем обов'язки президента був призначений віце-президент М’їнт Шве.

Військові оголосили надзвичайний стан терміном на один рік і затримали держрадника М'янми Аун Сан Су Чжи, президента Вин М’їна, а також інших високопоставлених чиновників за "фальсифікацію виборів" 8 листопада 2020 року.

Держраднику пред'явили чотири звинувачення - в нелегальному імпорті та експлуатації портативних радіостанцій, у порушенні закону про ліквідацію надзвичайних ситуацій, у порушенні закону про засоби зв'язку і в намірі розпалити громадські заворушення.

Президента країни Вин М’їна також обвинуватили в намірі розпалити громадські заворушення і в порушенні закону про ліквідацію НС. У середу президенту висунули ще два обвинувачення, одне з яких - порушення Конституції.

Події в М'янмі викликали міжнародний осуд. Низка країн, зокрема, США, Австралія, Велика Британія, а також влада ЄС і керівництво ООН закликали військових звільнити затриманих чиновників і поважати результати виборів. США також ввели санкції проти головнокомандувача збройними силами М'янми Мін Аунг Хлайна, його заступника Со Вина і ще восьми колишніх і нинішніх військових чинів.

Пізніше радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван повідомив про підготовку нових заходів через ситуацію з протестами в М'янмі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА