13:36 04.03.2021

У Києві презентували платформу "Звільнення в'язнів"

3 хв читати
У Києві презентували платформу "Звільнення в'язнів"

Колишні українські політв'язні презентували платформу "Звільнення в'язнів", яка є позапартійним об'єднанням, створеним для захисту прав і звільнення усіх, хто позбавлений волі через політичні переслідування РФ на тимчасово окупованих територіях і всередині України.

"Платформа займається боротьбою за звільнення усіх українських громадян, які перебувають за ґратами внаслідок агресії РФ: політв'язнів, заручників, військовополонених. Ми також засуджуємо незаконні, політично мотивовані переслідування проукраїнських активістів, патріотів України", - йдеться в заяві засновників платформи "Звільнення політв'язнів", презентованій у Києві в четвер.

Засновниками платформи є 16 колишніх політв'язнів, які в минулому були ув'язнені за свою боротьбу з російським режимом, зокрема Станіслав Асєєв, Володимир Балух, Едем Бекіров, Павло Гриб, Володимир Жемчугов, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Ігор Козловський, Ігор Мовенко, Євген Панов, Ісмаїл Рамазанов, Микола Семена, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Ахтем Чийгоз, Олександр Шумков.

Як зазначили засновники, платформа діє виключно на підставі норм міжнародного права, внутрішнього законодавства України, норм статуту ООН, міжнародних конвенцій і міжнародних рішень судів, резолюцій інших міжнародних правових організацій. Вони наголосили, що платформа відкрита до співпраці з українськими та міжнародними спільнотами, які працюють у напрямі звільнення українських політв'язнів.

"Ми прагнемо, щоб питання звільнення політв'язнів постійно були у фокусі громадської уваги, стали пріоритетними, і для органів української влади, і для наших друзів, партнерів за кордоном", - зазначається в заяві.

За словами засновників, платформа ухвалює рішення виключно на основі обговорення питань усіма її учасниками, вона має координатора для своєї діяльності.

"Ми заявляємо, що у своїй діяльності протистоятимемо агресії Росії, боротимемося за повернення тимчасово окупованих територій України, працюватимемо заради свободи та незалежності нашої держави", - наголосили засновники платформи.

Колишній політв'язень, режисер Олег Сенцов заявив про необхідність чинити тиск на президента РФ Володимира Путіна для звільнення українських в'язнів.

"Усе, що ми можемо робити, - це чинити тиск на цю людину (президента РФ Володимира Путіна - ІФ), щоб усі міжнародні розмови, всі міжнародні заходи за участю Росії - політичні, дипломатичні, економічні, культурні - розпочиналися з першого запитання: "Коли звільнять українських політв'язнів?", назвати їхні прізвища. Одна з наших цілей - зробити так, щоб прізвища цих людей були так само відомі, як наші", - наголосив Сенцов.

Герой України, учасник бойових дій на Донбасі Володимир Жемчугов зазначив, що мета платформи - нагадати всім, що війна на Донбасі не завершена, й дуже багато українців перебувають у полоні.

"Ідея нашого об'єднання була, що якщо не ми, то хто ж може стати лідерами й мотивувати народ на боротьбу проти окупації, боротьбу за нашу свободу, за звільнення наших громадян на Донбасі, в Криму і в Росії? Вже понад сім років триває війна, окупація, багато забувається, і ми хотіли б нагадати всім у світі, політичним партіям, нашій владі, що війну не завершено, й дуже багато наших товаришів перебувають у полоні, як політв'язні, військовополонені, заручники, й цього не можна забувати, своїх не кидають", - сказав Жемчугов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА