18:46 04.03.2021

Зеленський ввів у дію рішення РНБО з протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства

2 хв читати
Зеленський ввів у дію рішення РНБО з протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 26 лютого 2021 року "Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства".

Як повідомляє прес-служба президента, згідно із зазначеним рішенням РНБО, Кабінет Міністрів разом із Центральною виборчою комісією та Службою безпеки України повинні у двомісячний термін провести інвентаризацію та проаналізувати законодавство України з питань, пов'язаних із подвійним або множинним громадянством.

Зокрема, необхідно встановити наявність чи відсутність правової визначеності заборони громадянам України, які мають громадянство (або підданство) іноземної держави, обіймати певні державні та політичні посади або виконувати функції держави або місцевого самоврядування.

За результатами такого аналізу уряд у шестимісячний термін має внести на розгляд Верховної Ради проекти законів, які передбачали б заборону громадянам України, які мають громадянство (підданство) іноземної держави або подали документи (чи проходять процедуру) для набуття іноземного громадянства, претендувати на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Крім того, передбачається заборона претендувати на зайняття керівних посад на стратегічних об'єктах державної власності, мати допуск до державної таємниці, бути членом виборчої комісії, офіційним спостерігачем або проводити передвиборну агітацію на загальнодержавних і місцевих виборах, а також бути членом політичної партії.

Як повідомляється, також необхідно розробити та подати на розгляд парламенту порядок підтвердження відмови та виходу з громадянства (підданства) іноземної держави для громадян України, які претендують на вищезгадані позиції.

Крім того, на законодавчому рівні має бути передбачено порядок подання громадянами України декларацій про набуття іноземного громадянства. Для жителів тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму цей порядок вводитиметься в дію лише після відновлення територіальної цілісності України.

За подання недостовірних відомостей у деклараціях про відсутність іноземного громадянства має бути встановлено відповідальність.

Також, згідно з рішенням РНБО, уряд має розпочати міждержавний діалог щодо укладення двосторонніх угод із зацікавленими державами, окрім держави-агресора, спрямованих на врегулювання проблемних питань, пов'язаних із подвійним (множинним) громадянством.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

В Одеській області вночі ліквідовано два розвідувальні дрони противника

У Херсонській області за добу через обстріли РФ загинуло троє людей

За добу Сили оборони ліквідували 840 окупантів і 30 артилерійських систем

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА