19:33 04.03.2021

Зеленський затвердив порядок складення присяги суддями

2 хв читати
Зеленський затвердив порядок складення присяги суддями

З метою реалізації вимог закону "Про судоустрій і статус суддів" президент України Володимир Зеленський підписав указ, що затверджує порядок складення присяги судді особою, призначеною на посаду судді, повідомляє прес-служба президента.

Відповідно до указу, особа, призначена на посаду судді, складає присягу судді у присутності президента України під час урочистої церемонії, що проводиться у приміщенні, де встановлено Державний Герб і Державний Прапор України.

На урочисту церемонію складення присяги судді особою, призначеною на посаду судді, запрошують голову Верховного Суду, голову Ради суддів України, голову Вищої ради правосуддя та голову Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Урочиста церемонія складення присяги судді розпочинається виконанням Державного Гімну.

Присягу судді, текст якої визначено законом України "Про судоустрій і статус суддів", зачитує особа, призначена на посаду судді. У разі складення присяги судді кількома особами, призначеними на посаду судді, присягу зачитує найстарша за віком особа.

Текст присяги підписує суддя із зазначенням дати її складання. Після складення присяги судді президент України або за його дорученням інша особа вручає судді посвідчення.

Указ №88/2021 "Про Порядок складення присяги судді особою, призначеною на посаду судді" набуває чинності з дня його опублікування.

Визнаються такими, що втратили чинність, указ президента України від 6 квітня 2011 року № 380 "Про Порядок складення присяги судді особою, вперше призначеною на посаду професійного судді" та указ президента України від 2 серпня 2013 року №417 "Про внесення зміни до пункту 2 Порядку складення присяги судді особою, вперше призначеною на посаду професійного судді".

Затверджений 2013 року Порядок складення присяги судді особою, призначеною на посаду судді, що втратив чинність, передбачав присутність на церемонії складення присяги також голови Конституційного Суду України, голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ліквідований у 2017 році), голови Вищого адміністративного суду України (припинив процесуальну діяльність у 2017 році), голови Вищого господарського суду України (ліквідований у 2017 році), голови Вищої ради юстиції (реорганізована й перейменована на Вищу раду правосуддя), міністра юстиції України, голови комітету Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя, а також голови Державної судової адміністрації України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА