21:51 05.03.2021

Обвинувачення США проти Коломойського можуть стати підставою для відкриття справи НАБУ - адвокат

2 хв читати
Обвинувачення США проти Коломойського можуть стати підставою для відкриття справи НАБУ - адвокат

Автоматично застосувати обмежувальні заходи в Україні до Ігоря Коломойського слідом за санкціями США не можна, але законною альтернативою розвитку подій може розглядатися відкриття проти Коломойського кримінального провадження за корупційні злочини, підставою яких може бути заява держсекретаря США Ентоні Блінкена, вважає керуючий партнер адвокатської компанії "Соколовський і партнери" Владислав Соколовський.

"Такі кримінальні провадження підслідні Національному антикорупційному бюро України. Розслідуванням інших злочинів можуть займатися Державне бюро розслідувань або СБУ. Таким чином, останнє слово залишається за нашими правоохоронними органами", - сказав він в коментарі "Енергореформам" у п'ятницю.

Адвокат спрогнозував, що слідом за оголошеними санкціями, виходячи з досвіду застосування попередніх санкційних пакетів, грошові кошти олігарха, швидше за все, будуть заморожені, а нерухомість, що знаходиться на території США, арештована. "Автоматично застосувати до Коломойського ці ж обмежувальні заходи в Україні, згідно з українським законом "Про санкції", представляється скрутним", - зазначив Соколовський.

За його словами, покласти персональні санкції на громадян України можна тільки за здійснення терористичної діяльності, як це було у випадку Віктора Медведчука і Тараса Козака.

"Ця підстава - єдиний можливий правовий варіант застосування істотних обмежувальних заходів до громадян нашої країни без рішення суду. Хоча Ігор Валерійович і сам заявляв, що має кілька іноземних паспортів, офіційно він не позбавлений українського громадянства. Таким чином, згідно із законом "Про санкції" залучити його до відповідальності буде вкрай складно", - пояснив адвокат.

Як повідомлялося, держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про санкції проти бізнесмена і колишнього українського державного діяча Ігоря Коломойського у зв'язку з його причетністю до великої корупції, йому і його найближчим родичам заборонений в'їзд в США.

Блінкен зазначив, що в своєму офіційному статусі глави Дніпропетровської області України з 2014 до 2015 року Коломойський був причетний до корупційних дій, які підірвали верховенство закону і віру української громадськості в демократичні інститути свого уряду і суспільні процеси, зокрема, використовуючи свій політичний вплив і офіційну владу для його особистої вигоди.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА