08:31 06.03.2021

Планетохід Perseverance подолав перші метри поверхнею Марса

2 хв читати
Планетохід Perseverance подолав перші метри поверхнею Марса

Планетохід Perseverance ("Наполегливість") проїхав перші кілька метрів після посадки на поверхню Марса, повідомляється на сайті Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA).

Там зазначають, що 4 березня він подолав дистанцію в 6,5 метра. Зараз фахівці проводять налаштування і калібрування систем марсохода. Коли підготовчі роботи завершаться і Perseverance почне виконувати завдання вчених, він регулярно проїжджатиме 200 і більше метрів.

Ровер Perseverance здійснив успішну посадку на поверхню Марса 18 лютого. За кілька хвилин після посадки апарат передав на Землю перший чорно-білий знімок, але до 4 березня не пересувався поверхнею планети.

Американська автоматична міжпланетна станція з ровером і вертольотом Ingenuity була запущена на Марс 30 липня минулого року.

Perseverance - п'ятий марсохід NASA. Це найбільший у світі планетохід, його вага досягає 1025 кг, довжина - 3 метри, ширина - 2,7 метра. Ровер має бур для відбору проб з марсіанського грунту, в яких апарат буде шукати ознаки мікробного життя, роботизовану руку, відеокамери, інструменти для хімічного і мінералогічного аналізу грунту, рентгенівський спектрометр з тепловізором, ультрафіолетовий спектрометр для виявлення органічних речовин. Він оснащений апаратом MOXIE, який спробує виробляти кисень з діоксиду вуглецю, присутнього в марсіанській атмосфері, а також мікрофонами і датчиками для метеорологічних спостережень.

Роверу належить зібрати на Марсі зразки породи, які на Землю вивезе спеціальна спільна місія Європейського космічного агентства (ЄКА) і NASA, але не раніше 2026 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Харківщині загинули чотири мирні жителі у результаті ворожих обстрілів

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

Черговий обстріл Одеси ще раз доводить важливість постачання Україні систем ППО

Війська РФ обстрілювали Нікопольський район Дніпропетровської області, є пошкодження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА