14:39 08.03.2021

У Києві відбувається Марш жінок із вимогою ратифікації Стамбульської конвенції

3 хв читати
У Києві відбувається Марш жінок із вимогою ратифікації Стамбульської конвенції

Марш жінок розпочався на Михайлівській площі в центрі Києва у понеділок, 8 березня.

На знімках із місця події видно, що в акції взяли участь кілька тисяч осіб, учасниці тримають у руках банери і транспаранти "Ратифікуйте Стамбульську конвенцію", "Фемінізм - це свобода обирати", "Одяг - не натяк", "Я вчилася 6 років не на прикрасу колективу", "Маю право на гідні пологи", "День матері та жінки - щодня", "Досить прикривати нерівність традиціями", "6 колона білоруських феміністок".

За даними поліції Києва, учасниці заходу планують піти вулицями Михайлівською та Хрещатиком, через Європейську площу Володимирським спуском до Поштової площі.

У центрі Києва на відповідних вулицях ще на кілька годин до початку маршу вже чергували безліч правоохоронців.

На Михайлівській площі також зібралися кілька членів громадської організації "Традиція і порядок", які проводять свою контракцію "Операція порятунку феміністок". Учасники тримають транспаранти: "Ні легалізації проституції", "Права людини - від народження" і "Ні насильству над жінками - ні стамбульській конвенції". Учасників контракції відділяли від учасників маршу правоохоронці.

Як повідомляє видання hromadske, колона рушила о 13:26 і наразі вже підходить до Поштової площі.

Учасниці Маршу жінок скандують: "Свобода, рівність, жіноча солідарність!", "Жінка - це людина, а не матка та вагіна!", "Права жінок - права людини". Гасло цьогорічного Маршу - "У пандемії - жіноче обличчя". У такий спосіб організатори хочуть привернути увагу до проблем, з якими зіткнулися жінки внаслідок пандемії коронавірусу: зріс рівень насильства, жінки становлять більшість працівників соціальної та медичної сфер, змушені в умовах локдауну поєднувати домашні справи, догляд за дітьми і роботу. Вони також виступають за збереження соціальних гарантій для тих, хто втратив роботу, і безпечні умови праці для жінок, зайнятих у сферах із високим ризиком зараження COVID-19.

Кілька учасниць маршу одягнені в традиційні наряди і тримають плакати з українськими історичними діячками, зокрема Лесею Українкою, Соломією Крушельницькою та княгинею Ольгою.

На Марші жінок також помічена ЛГБТ-символіка, учасниця, яка її принесла, пояснила, що "жінка має право сама себе проявляти - в будь-якій ідентичності й гендерній орієнтації". Крім того, в марші взяли участь представники організації TransGeneration, які виступають проти дискримінації за ознакою гендеру.

Акція відбувається мирно, без конфліктів і сутичок.

Конвенція Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством (також відома як Стамбульська конвенція) - міжнародна угода Ради Європи проти насильства щодо жінок і насильства в сім'ї.

Законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції вніс п'ятий президент України Петро Порошенко на розгляд парламенту VIII скликання в листопаді 2016 року. Але оскільки законопроект не був ухвалений у першому читанні за основу та з огляду на припинення повноважень президента України, який вніс законопроект, відповідно до ч. 3 ст. 105 Регламенту Верховної Ради його було знято з розгляду 20 травня 2019 року, в день інавгурації президента Володимира Зеленського.

На початку червня 2020 року у відповіді на петицію в Офісі президента заявили, що Зеленський внесе на розгляд ВР законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції після надання Міністерством закордонних справ України.

 

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА