21:36 08.03.2021

Мендель: Журналісти повинні самі запропонувати владі формат саморегулювання своєї діяльності

2 хв читати
Мендель: Журналісти повинні самі запропонувати владі формат саморегулювання своєї діяльності

Журналісти повинні запропонувати владі свій власний формат саморегулювання журналістської діяльності, заявила прес-секретар президента України Юлія Мендель.

"Я вважаю, що політики не повинні регулювати журналістів. Це журналісти повинні задуматися над тим, як створити механізм саморегулювання. Виходить, що у нас багато спілок журналістів, але вони ні на що не впливають. Є якісь заяви, але на що вони впливають? У практичній площині цього регулювання немає, і це створює величезну проблему. Я вважаю, що журналісти, повинні запропонувати цей формат. Хочете - давайте разом", - заявила Мендель в інтерв'ю в програмі "Бацман" на Ютуб ввечері в понеділок, 8 березня.

Вона також додала, що в Україні у сфері медіа "повинен бути закон, який встановлює, що таке медіа, що є журналістикою і хто є журналістом. Не можна жити в 21 столітті за законами 20-го. Потрібно також чітко розуміти, де закінчується свобода слова і починається дезінформація".

"Наше законодавство абсолютно несучасне і не відповідає жодним стандартам того, що сьогодні відбувається. У нас журналістом є людина, якій сьогодні навіть не потрібна якась там акредитація, ліцензія і будь-який інший документ, який би зазначав, що він журналіст. Відповідно, фінансування або створення якихось медіа-майданчиків, які потім поширюють дезінформацію, нічим не регламентовано. Я вважаю, що журналісти професійні повинні теж про це турбуватися. Тому що, наприклад, журналіст 10 або 20 років у професії, дотримується стандартів, розвиває контакти, працює. А потім приходить якийсь "пацанчик, якому дають баблішко", у якого немає жодних цінностей, немає ніякого розуміння журналістських стандартів або етики. Приходить до офісу і каже "я за свободу слова". І він теж говорить "я - журналіст". Або приходить інша людина, яка повністю накладає наративи іншої країни і каже, наприклад, "Україна не держава". І він теж говорить "я журналіст". Тут величезне етичне питання", - пояснила Мендель.

За її словами, "владі дуже хотілося б, щоб журналістику представляли саме професійні люди, які дотримуються стандартів".

Прес-секретар президента також нагадала про голосування за попереднім законопроектом про медіа, яке "не пішло через дискомунікації з журналістами".

"Якщо законодавці, які написали цей закон, зустріли з різних боків опір, значить щось було недокомуніковано. Можливо, цей закон не пройде тому, що він непідтримуваний. Окей, його і не будуть голосувати", - резюмувала Мендель.

Нагадаємо, 1 липня 2020 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики повідомив, що рекомендуватиме парламенту прийняти за основу в першому читанні законопроект "Про медіа" (№2693-д). Документ передбачає регулювання як аудіовізуальних, так і друкованих та онлайн-медіа, а також мультимедійних сервісів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА