11:34 09.03.2021

Голова Верховного Суду на з'їзді суддів України: Звісно, і в судовій системі є "п'ята колона", але ми від цього позбудемося

3 хв читати
Голова Верховного Суду на з'їзді суддів України: Звісно, і в судовій системі є "п'ята колона", але ми від цього позбудемося

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська закликає делегатів XVIII чергового з'їзду суддів обрати гідних представників судового корпусу до органів судового управління і самоврядування.

Виступаючи у вівторок на відкритті з'їзду суддів у Києві, Данішевська зазначила, що довіра до суддів в Україні відновлюється не так швидко, як цього хотілося б. "Певна кількість таких людей (які не довіряють суддям - ІФ) супроводжують, умовно кажучи, наш з'їзд. Чого хочуть ці люди? Щоб у судових органах були люди з досконалою репутацією, добропорядні, професійні. І ми цього хочемо. Єдина різниця лише в тому, що нас закликають не проводити цей з'їзд", - зазначила голова Верховного Суду.

Данішевська звернула увагу на те, що формування органів судового управління і самоврядування є конституційним обов'язком суддів. "Ми не можемо прислухатися до пропозицій порушувати закон", - додала вона.

Голова Верховного Суду висловила сподівання на те, що делегати з'їзду суддів оберуть гідних людей до судових органів.

"Сподіваюся, що всі ви сьогодні налаштовані на те, щоб обрати найбільш гідних, і я закликаю вас до цього. Ми маємо показати, що хоча ми і йдемо своїм шляхом, проводимо цей з'їзд, але ми запропонуємо до цих органів людей, у яких бездоганна репутація", - наголосила Данішевська.

Вона визнала, що судовій системі ще слід працювати над тим, щоб отримати реальну незалежність, "щоб кожен суддя відчував себе вільним і незалежним від будь-якого тиску - з боку влади, громадськості".

"Ми можемо сказати, що у нас є і внутрішній тиск. Не шкодують ні часу, ні грошей ті наші внутрішні сили, які намагаються посіяти розбрат між суддями різних регіонів, різних інстанцій", - сказала голова Верховного Суду.

У цьому контексті Данішевська додала: "Звісно, і в судовій системі є своя "п'ята колона", але я впевнена, що ті люди, які забули про присягу, або ті, хто вважає нашу присягу тільки фарсом, рано чи пізно підуть від нас - або силами наших органів, або силами громадськості, але судова система з часом гідно виглядатиме серед інших державних органів й отримає належну повагу".

Водночас громадська організація "Центр протидії корупції" на своїй сторінці у Facebook розмістила відео акції протесту, яка відбувається у вівторок біля "Президент-готелю", де проходить з'їзд суддів.

"Наразі судді радіють, напевно, що нас тут не 10 тисяч... Але кожне наступне несправедливе рішення збиратиме тисячі людей... Ми хочемо, щоб люди знали, хто відповідає за ці рішення (обрання судді Конституційного Суду, членів Вищої ради правосуддя, Ради суддів України - ІФ). За це відповідають усі судді, тому що делегатів обирали всі судді", - сказав голова правління ЦПК Віталій Шабунін, виступаючи перед присутніми на мітингу.

Звертаючись до делегатів з'їзду, він наголосив: "Якщо ви, шановні судді, не зможете самі себе очистити, це, не дай Боже, доведеться робити українцям на вулиці... Якщо президент, маючи парламентську більшість, приймає закон, який підсилює повноваження ВРП, а не очищає її, то це вирішуватиме вулиця".

"Дуже прошу, майте мудрість не допустити таких рішень", - закликав Шабунін делегатів з'їзду.

Він також додав, що учасники акції не мають наміру прориватися на з'їзд суддів: "Не думаю, що є сенс прориватися до цих людей (на з'їзд)... немає сенсу. Вони сьогодні отримали можливість, напевно, востаннє, показати свою адекватність".

XVIII черговий з'їзд суддів України відбувається в Києві 9-11 березня, на порядку денному з'їзду - обрання судді Конституційного Суду України, членів Вищої ради правосуддя, Ради суддів України.

Трансляція з'їзду суддів ведеться на сторінці Ради суддів України у Facebook:

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА