20:00 09.03.2021

Продовження реформи системи охорони здоров'я в Україні потребує трансформації залежно від викликів пандемії COVID-19

2 хв читати
Продовження реформи системи охорони здоров'я в Україні потребує трансформації залежно від викликів пандемії COVID-19

Продовження реформи системи охорони здоров'я потребує трансформації залежно від викликів пандемії COVID-19, повідомляється за підсумками наради про стратегію розвитку системи охорони здоров'я та соціальної політики в Україні у президента Володимира Зеленського.

"Наша мета - це здоровий українець. У кожного нашого громадянина має бути доступ до високоякісних медичних послуг. Необхідно забезпечити фінансування медичних закладів і, звісно, гідні зарплати наших медиків", - наводить слова Зеленського його прес-служба.

У свою чергу міністр охорони здоров'я Максим Степанов представив під час наради систему переходу до ефективної страхової медицини, диверсифікації джерел та збільшення фінансування галузі, розбудови нових закладів для надання високоспеціалізованих послуг. Він також зупинився на розвитку профілактичної складової охорони здоров'я.

"Наша стратегія містить як великі напрями розвитку медицини, наприклад підвищення якості медичної продукції, ліків, безперебійний доступ до інноваційних лікарських засобів, стимулювання розвитку добровільного медичного страхування, так і деталізовані програми – як-от зменшення кількості жіночих онкологічних захворювань, покращення надання допомоги пацієнтам із серцево-судинними хворобами", - наголосив Степанов.

Він також акцентував увагу на важливості гармонізації законодавства України із законодавством ЄС у сфері обігу лікарських засобів.

Крім того, на нараді обговорили розвиток соціальної політики, зупинившись на утворенні ефективної системи накопичувального пенсійного забезпечення для всіх громадян, реформуванні сфери соціального страхування, встановленні реального прожиткового мінімуму відповідно до потреб людини.

"Україна має стати країною, де зручно та затишно всім. Старше покоління має бути забезпечене гідними пенсіями. Ми маємо допомагати незаможним і соціально, і мотивувати їх до офіційного працевлаштування", - наголосив Зеленський.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що в підході до пенсійного забезпечення потрібно насамперед змінити філософію, щоб не лише держава забезпечувала людину, а й громадянин накопичував собі на пенсію.

Міністр розробила систему, за якою не передбачається зростання дефіциту пенсійного фонду, проте, за попередніми розрахунками, пенсії можна буде збільшити в 1,5-3 рази.

"Середня пенсія зросте з 3,5 тис. до 7 тис. грн. Пенсійні кошти, накопичені за трудове життя, переходитимуть у спадщину. Добре, якщо у людини нарешті з'явиться можливість мати альтернативні джерела отримання пенсійних виплат", - сказала Лазебна.

Окремо на нараді було запропоновано нову систему боротьби з бідністю. Зокрема, йшлося про впровадження понять "домогосподарство" та "собівартість утримання господарства". У цьому аспекті було розглянуто модель повернення частини податків годувальнику. Також йшлося про збільшення кількості робочих місць шляхом лібералізації трудового законодавства, підвищення середньої заробітної плати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА