11:50 10.03.2021

Правоохоронці викрили схему незаконної легалізації іноземців на території України

3 хв читати
Правоохоронці викрили схему незаконної легалізації іноземців на території України

Українські правоохоронці викрили протиправну діяльність організованої злочинної групи, яка налагодила чорний ринок послуг із незаконної легалізації іноземців шляхом укладення фіктивних шлюбів і псевдопрацевлаштування, повідомляє управління комунікації Національної поліції в середу.

"Попередньо встановлено, що за час існування такого "бізнесу" зловмисники узаконили перебування в Україні понад двох сотень іноземних громадян", - зазначають правоохоронці.

Вони наголошують, що учасники злочинної групи "шляхом маніпуляцій із міграційним законодавством" сприяли окремим категоріям іноземних громадян у набутті права законного проживання.

"Схема легалізації полягала в організації фіктивних шлюбів із громадянками України, а також у псевдопрацевлаштуванні іноземців на підприємствах", - наголошують у Нацполіції.

Там уточнюють, що процедура "отримання" посвідки (на проживання - ІФ) для іноземців шляхом укладення фіктивного шлюбу коштувала близько $2000, із них фіктивна дружина отримувала трохи більше ніж $300. Решту привласнювали собі організатори схеми незаконної легалізації іноземців.

"Наступний спосіб легалізації - отримання посвідки на проживання на підставі дозволів про використання праці іноземців. Ціна такої послуги становила в середньому $2000. Фігуранти створили понад 30 юридичних осіб для прикриття зазначеного механізму незаконної легалізації", - повідомив начальник департаменту міграційної поліції Сергій Пантелеєв.

Зазначено, що організаторами "бізнесу" стали виходець однієї з країн Кавказького регіону, адвокат і колишній співробітник Державної міграційної служби України. Вони безпосередньо керували діями своїх підлеглих, контролювали фінансові розрахунки за надання протиправних послуг, координували пошук потенційних клієнтів.

Під час санкціонованих обшуків у фігурантів правоохоронці вилучили близько 150 свідоцтв про шлюб між іноземцями та громадянами України, понад 100 оформлених дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, отриманих на підставі сфальсифікованих даних.

Також було вилучено понад 100 готових пакетів документів для подання в міграційну службу з метою отримання посвідок, 40 реєстраційних справ та печаток юридичних осіб, печатки органів Державної міграційної служби (ДМСУ) щодо завірення справжності документів, понад 50 посвідок на проживання, 80 паспортів громадян іноземних держав, довіреності, банківські картки, комп'ютерну техніку, мобільні термінали, флеш-накопичувачі.

Представники міграційної поліції разом із ДМСУ розпочали процес скасування вже діючих незаконно оформлених документів.

"Дії правопорушників кваліфіковано за ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. За скоєне їм загрожує до дев'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Слідчі поліції проводять заходи щодо встановлення майна, набутого злочинним шляхом, з метою його арешту", - зазначають правоохоронці.

Вони додають, що в місцях можливого незаконного працевлаштування іноземців та перебування осіб, що використовують згадані посвідки, було проведено рейди щодо перевірки дотримання міграційного законодавства.

За їхніми результатами виявлено близько 30 порушників міграційного законодавства. Наразі їх притягнуто до адміністративної відповідальності. Вирішується питання про примусове повернення іноземців до країн походження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА