13:25 10.03.2021

Правоохоронці викрили масштабну злочинну схему видачі дозволів на зброю за хабарі, організовану посадовцями Нацполіції

2 хв читати
Правоохоронці викрили масштабну злочинну схему видачі дозволів на зброю за хабарі, організовану посадовцями Нацполіції

Українські правоохоронці розкрили корупційну схему незаконної видачі дозволів на придбання та зберігання вогнепальної зброї, організовану одним із керівників департаменту превентивної діяльності Національної поліції, повідомляє прес-служба Державного бюро розслідувань.

"За даними слідства, один із керівників департаменту превентивної діяльності Нацполіції України створив та очолив злочинну групу. До неї входили працівники дозвільних систем ГУ Нацполіції в деяких областях, працівники та власники магазинів із продажу зброї. Учасники групи за гроші, всупереч встановленому законом порядку, здійснювали оформлення та видачу громадянам дозволів на придбання та зберігання зброї різного типу, а також подовжували терміни дії дозволів на зберігання та носіння зброї", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в середу.

Зазначено, що вартість "послуги" за отримання одного дозволу становила 5-10 тис. грн, а протягом місяця чиновники оформляли понад 200 таких незаконних дозволів.

"Наразі слідство встановило понад 800 фактів незаконної видачі дозволів на придбання мисливської гладкоствольної, нарізної, холодної зброї, а також пристроїв, споряджених гумовими чи аналогічними снарядами несмертельної дії. Наразі триває перевірка законності видачі понад 2000 дозволів власникам зброї", - наголошують правоохоронці.

Вони повідомляють, що під час розслідування одночасно було проведено понад 50 обшуків у службових кабінетах, за місцем проживання і в транспортних засобах учасників схеми. Під час їх проведення вилучено дозволи на володіння та придбання зброї, особові справи власників зброї, бланки, штампи, печатки, грошові кошти, зброю та патрони до неї без дозволів.

"Повідомлено про підозру п'ятьом особам: одному із заступників начальника департаменту превентивної діяльності Нацполіції України; одному з керівників відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи ГУ Нацполіції в Донецькій області; працівнику відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи ГУ Нацполіції в Харківській області; засновнику та директору збройового магазину в Київській області", - наголошують у ДБР. У відомстві додають, що дії учасників злочинної групи кваліфіковані за фактом отримання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).

Якщо їхню провину доведуть, їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади терміном до трьох років із конфіскацією майна.

"Проводяться першочергові слідчі дії. Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів, також встановлюють інших осіб, причетних до злочину", - резюмують правоохоронці.

Водночас, як повідомляє Офіс генерального прокурора, серед "клієнтів" організаторів схеми були представники організованих злочинних угруповань, підозрювані у вчиненні тяжких і особливо тяжких злочинів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА