07:35 11.03.2021

Меморіал "Бабин Яр" відкриє в Києві інсталяцію до річниці Куренівської трагедії

2 хв читати
Меморіал "Бабин Яр" відкриє в Києві інсталяцію до річниці Куренівської трагедії

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" відкриє нову інсталяцію із серії "Погляд у минуле" в Києві, повідомила прес-служба київської міськдержадміністрації.

"Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" відкриє нову інсталяцію із серії "Погляд у минуле" в Києві. Мета інсталяції, яка з'явиться на території Бабиного Яру, - нагадати про Куренівську трагедію, що сталася 60 років тому, і вшанувати пам'ять загиблих", - йдеться в повідомленні.

У КМДА зазначили, що 13 березня 1961р. о 8:30 потужний селевий потік прорвав дамбу, побудовану для заповнення Бабиного Яру промисловими відходами, що надходили з Петровських цегельних заводів. Лавина багна і пульпи затопила житлові квартали Куренівки, Подільське трамвайне депо, стадіон "Спартак" і околиці.

"Техногенна катастрофа, тільки за офіційними радянськими даними, забрала життя 145 людей. Деякі дослідники називають значно більші цифри", - наголосили в КМДА.

Зазначається, що інсталяцію встановили в місці прориву дамби.

"Саме тут сформувалась величезна хвиля із мулу, що наживо поховала людей. В інсталяції ми реконструюємо цю пульпу. Закрита в спеціальному акваріумі, вона дозволяє побачити через тонке скло її справжню природу та вражаючу страхітливу силу", - пояснив автор інсталяції, культурний діяч, художник, письменник Олег Шовенко.

У КМДА також зазначили, що основа монумента складається з більш ніж 100 різновидів цегли, з яких будувався Київ протягом останніх 200 років.

"Інсталяцію складено із цеглин різних періодів різних київських заводів, видно клеймо кожної фабрики, – розповів Олег Шовенко. – Найстаріша цеглина в інсталяції – 1843 року, є декілька із заводу, де працював Мендель Бейліс, є цеглини з відбитками дитячих рук замість клейма. За кожною – історія, яку ми хочемо розказати у доповненій реальності", - розповів Шовенко

Також наголошується, що в монумент вмонтовані монокуляри, які показують кадри з документального проекту Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" і режисера Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст". А саме: з епізодів, присвячених будівництву в Бабиному Яру і безпосередньо наслідкам Куренівської катастрофи.

"Історія Куренівської трагедії є показовою і для розуміння ставлення радянської влади до пам’яті жертв Бабиного Яру. Після закінчення війни пам’ять про них не вшанували ані пам’ятником, ані меморіальним комплексом. Натомість Бабин Яр заповнювали відходами з метою створити там плаский рельєф для прокладання вулиць, транспортної магістралі та облаштунку парку відпочинку на місці розстрілів і поховань людей. Зрештою, Куренівська катастрофа остаточно знищила докази злочинів нацистів у Бабиному Яру", - зазначив генеральний директор Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Макс Яковер.

У Меморіальному центрі зазначили, що інсталяція, яку відкриють у річницю Куренівської трагедії, є частиною мережі об'єктів у міському просторі Києва "Погляд у минуле".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА