10:58 11.03.2021

Міносвіти працює над упровадженням курсів із медіаграмотності в базові освітні програми

2 хв читати
Міносвіти працює над упровадженням курсів із медіаграмотності в базові освітні програми

Міністерство освіти і науки України працює над тим, щоб курси з медіаграмотності входили в базові освітні програми.

У міністерстві зазначають, що в 2011 році в Україні було розпочато регіональні експерименти з упровадження медіаосвіти, і згодом інформаційно-цифрова компетентність увійшла до десятки ключових компетентностей у рамках освітньої реформи.

"Наразі медіаграмотність є складовою курсів "Громадянська освіта" для учнів 10-х класів, "Культура добросусідства" - для учнів 1-4-х класів. На виконання державного стандарту базової загальної середньої освіти розроблено типову освітню програму для учнів 5-9-х класів, в якій передбачено впровадження з 2022/2023 навчального року курсу "Культура добросусідства", що містить основи медіаграмотності", - йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти.

У відомстві повідомляють, що в закладах загальної середньої освіти наразі медіаосвіту та медіаграмотність викладають і у формі окремих курсів ("Основи медіаграмотності", "Сходинки до медіаграмоти", "Медіакультура", "Медіаосвіта"), і інтегровано.

Також у міністерстві зазначають, що з 2011 року Міносвіти в партнерстві з Академією української преси впроваджує медіаосвіту через формування та підтримку групи лідерів-медіапедагогів для початкової, середньої та вищої освіти, підготовку навчальних видань для різних аудиторій, залучення світового досвіду з впровадження медіаосвіти та медіаграмотності.

Крім того, останніми роками підготовлено й видано: посібники "Основи медіаграмотності: навчально-методичний посібник для вчителя 8 (9) клас. Плани-конспекти уроків", "Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін", "Медіаграмотність та критичне мислення на уроках суспільних дисциплін", навчальні модулі "Як створити сучасну шкільну газету?", онлайн-видання "Гід для вчителя зі створення учнівських газет "Преса попереду", "Вступ до новинної грамотності".

Також Міносвіти і науки України в партнерстві з Радою міжнародних досліджень та обмінів, Академією української преси, за підтримки посольств Великої Британії та США реалізує проект "Вивчай та розрізняй інфо-медійна грамотність". Наразі проект виконується в усіх обласних центрах, а також у Маріуполі, Краматорську і Сєвєродонецьку. До реалізації проекту залучені 655 шкіл, 25 інститутів післядипломної педагогічної освіти та 21 виш.

Крім того, з 2012 року в Україні діє портал "Медіаосвіта та медіаграмотність", де найбільшою популярністю серед викладачів медіаграмотності користуються моделі уроків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА