15:18 11.03.2021

Ткаченко анонсував створення онлайн-музею російської дезінформації

2 хв читати
Ткаченко анонсував створення онлайн-музею російської дезінформації

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко анонсував створення системи аналізу контенту та музею російської дезінформації, а також заходи щодо підвищення рівня медіаграмотності населення, блокування ботоферм і каналів поширення дезінформації у рамках роботи Центру протидії дезінформації.

"Ціль створення Центру - це насамперед нейтралізація впливу дезінформації та маніпулятивної інформації та швидке й проактивне реагування на ключові теми, за якими поширюються фейки та пропаганда", - сказав Ткаченко на всеукраїнському форумі "Україна 30" на тему: "Україна 30. Культура. Медіа. Туризм" у четвер у Києві.

За його словами, основними напрямами діяльності Центру є виявлення дезінформації, реагування на її появу, протидія їй, просвіта та комунікаційні проекти.

Виявлення здійснюватиметься шляхом збору інформації за допомогою мережі фактчекерів, співпраці з РНБО, іншими органами влади та організаціями. Далі відбуватиметься оцінка інформації та визначення ключових тем, які потребують реагування. У перспективі передбачається існування власної системи контент-аналізу - Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Реагування відбуватиметься на ключові теми, за якими поширюється неправдива інформація або маніпуляційна інформація. Протидія відбуватиметься через складання карти виявлених ботоферм і здійснення заходів щодо їх блокування. Також передбачається розробка змін до законодавства про розширення санкцій за поширення дезінформації.

У рамках просвітництва відбуватиметься розробка та поширення матеріалів про те, як працює дезінформація. Також підвищуватиметься рівень медіаграмотності населення та формуватиметься критичне мислення.

Комунікаційні проекти включатимуть: створення онлайн-музею російської дезінформації та маніпуляцій, створення рейтингу "фейкометів", конкурс на найкращий проект "Як працює дезінформація та маніпуляційна інформація".

У своїй роботі Центр співпрацюватиме з фактчекінговими організаціями: StopeFake, DFRLab, Open Information Partnership, VoxCheck, Телсті.org.ua, NDI, Internews Ukraine, Український кризовий медіа-центр, Детектор медіа.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

Україна продовжує виступати за створення окремого міжнародного трибуналу, який мав би мандат на подолання імунітету лідерів країни-агресора - Мудра

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

Затримано громадянина Польщі, який пропонував російським спецслужбам замах на президента України

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

У Дніпровському районі рятувальники ліквідували пожежі, спричинені ракетною атакою

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА