16:41 11.03.2021

В ООН зафіксували випадки погроз нацменшинам в Україні у 2020 році

2 хв читати
В ООН зафіксували випадки погроз нацменшинам в Україні у 2020 році

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні у 2020 році продовжувала документувати випадки застосування мови ворожнечі та погроз національним меншинам, йдеться в новій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

"УВКПЛ продовжувало документувати випадки мови ворожнечі та погроз національним меншинам, зокрема ромам, російсько- та угорськомовним особам, іноземним студентам, і зафіксовано нову хвилю ненависті та погроз критикам закону про державну мову", - сказала глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер на прес-конференції в Києві у четвер.

Вона розповіла, що серед національних меншин роми, як і раніше, найчастіше ставали об'єктом мови ворожнечі онлайн та офлайн, зокрема об'єктом підбурювання до насильства.

"УВКПЛ стурбоване, що поліція надалі розслідує такі справи за менш серйозною кваліфікацією і не враховує мотиви нападів, які відбуваються за ознаками ідентичності потерпілих. Влада має виступати з осудом нападів, погроз, залякування, мови ворожнечі та систематично підтримувати правоохоронні органи для забезпечення швидкого, неупередженого та ефективного розслідування таких інцидентів", - наголосила Богнер.

Глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні зазначила, що з 16 січня 2021 року зросла кількість нападів, погроз особам, які відкрито критикують закон про державну мову або висловлюють позитивні погляди на російську мову. "Органам влади варто публічно засуджувати ці інциденти та порушувати розслідування за необхідності", - вважає вона.

За звітний період УВКПЛ ООН також зафіксувало 18 погроз і нападів на журналістів та інших співробітників ЗМІ, правозахисників, цивільних і політичних активістів, представників ЛГБТІ-спільноти або їхніх прихильників, а також представників етнічних меншин.

За словами Богнер, напередодні місцевих виборів у жовтні 2020 року УВКПЛ спостерігало хвилю нападів на членів і співробітників політичних партій, переважно спрямованих проти двох опозиційних партій, "які багато хто вважає проросійськими".

Щодо рішення РНБО України про негайне анулювання ліцензій на мовлення трьох телеканалів Богнер зазначила, що для держави законною ціллю є захист своєї національної безпеки, зокрема шляхом протидії дезінформації, але додала, що УВКПЛ стурбоване тим, що це рішення може вплинути на свободу вираження поглядів в Україні.

Звіт УВКПЛ ООН підготовлений за результатами роботи Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні (ММПЛУ) і охоплює період із 1 серпня 2020 року до 31 січня 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА