17:36 11.03.2021

Аваков анонсував реформу гідрометеорологічної служби України

3 хв читати
Аваков анонсував реформу гідрометеорологічної служби України

У Міністерстві внутрішніх справ України відбулося підписання протоколу про наміри між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і компанією BARON - Critical Weather Intelligence (США) про співпрацю у сфері гідрометеорологічної діяльності, яка дасть змогу повністю реформувати гідрометеорологічну систему України, що не оновлювалася з 70-х років минулого століття.

Як повідомляє прес-служба МВС України, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що підписанню протоколу передувала тривала робота між українськими фахівцями та представниками американської компанії.

"Понад три роки ми готувалися до підписання цього документа. Наші спеціалісти відвідували заводи компанії BARON - Critical Weather Intelligence. Eximbank США підтвердив готовність надати фінансову підтримку в реалізації цього проекту. Наша країна активно розвивається в усіх напрямах, тому ми маємо прогнозувати всі надзвичайні ситуації. Підписання протоколу про наміри – це початок масштабного реформування гідрометеорологічної служби України", - заявив він.

За словами міністра, в Україні з'явиться близько 13 великих радарів, а також кілька тисяч спеціальних датчиків, які дадуть змогу використовувати ранній, вірогідний і швидший прогнози небезпечних погодних та природних явищ для запобігання та завчасного реагування на можливі надзвичайні ситуації та катастрофи.

"Наші спеціалісти будуть бачити забруднення повітря у всій країні, передбачати температуру хвойного підстилку в лісах, насиченість водою атмосфери, бачитимуть рівень насиченості річок. Наша система буде за якістю, сподіваюся, кращою, ніж у багатьох країнах Європи", - пояснив міністр.

Глава МВС додав, що впровадження цієї системи "дасть можливість істотно зменшити збитки від погодних та природних явищ у різних галузях економіки держави (за оцінками Світового банку, середній економічний ефект може сягати до $130 млн на рік), а також буде використовуватися і у військових технологіях.

"Після схвалення проекту і на рівні українського парламенту, і в США за два-три роки ця система буде розгорнута повністю. Ми співпрацюємо з компанією BARON, адже вона є лідером у своїй галузі на світовому ринку", - повідомив Аваков.

Голова ДСНС Микола Чечоткін зазначив, що обладнання, яке використовує наша метеорологічна служба, було застарілим уже навіть на час здобуття незалежності.

"Від нашого співробітництва з американськими партнерами очікуємо модернізації окремих модулів, які дозволятимуть ефективно та чітко виконувати роботу. Крім того, ми очікуємо модернізації гідрометеорологічних постів – морських та повітряних, щоб мати змогу оперативно прогнозувати всі природні явища. Сподіваємося, нова система забезпечить завчасне доведення сигналів про небезпечні стихійні явища до населення, що дасть змогу зменшити людські втрати", - сказав він.

Менеджер компанії BARON з глобального розвитку бізнесу в Східній Європі та Центральній Азії Сергій Брайлян подякував команді МВС і ДСНС за виконану титанічну роботу.

"Справді, сьогоднішню подію можна назвати історичною. Адже проект міститиме тотальну модернізацію всіх систем спостереження, зв’язку, збору та обробки інформації. Впровадження нових комп’ютерних систем для прогнозування, яке буде підтримувати та стане основою промислового розвитку України, громадянської безпеки та безпеки військових. Хочу зазначити, що ця система автоматизованого спостереження та прогнозування погоди - це основа систем автоматизованого управління розгортання військ", - сказав Сергій Брайлян.

Він зазначив, що впровадження новітніх технологій дасть змогу Україні ввійти до мережі повітряної безпеки НАТО.

"Ми раді, що Україна стане однією з ключових країн, що беруть участь у запобіганні кліматичним змінам", - наголосив Сергій Брайлян.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА