17:57 11.03.2021

СБУ доручено з'ясувати обставини голосування в Раді щодо "харківських угод" стосовно держзради

2 хв читати
СБУ доручено з'ясувати обставини голосування в Раді щодо "харківських угод" стосовно держзради

Служба безпеки України перевірить обставини голосування щодо ратифікації "харківських угод" у 2010 році, й за наявності підстав буде відкрито кримінальні провадження за статтею про держзраду стосовно народних депутатів VI скликання, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данілов.

"Є окреме доручення СБУ - з'ясувати, у який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання. Якщо СБУ вважатиме за необхідне, вона має відкрити (провадження) за 111 ст. КК (держзрада) щодо відповідних осіб", - сказав Данілов у четвер на брифінгу в Києві після засідання РНБО.

За його словами, тема голосування депутатів виникла під час обговорення стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму і Севастополя.

"Готуючись до цього питання, в апараті РНБО вивчали документи, які в нас є. У 2008 році було ухвалено рішення РНБО про те, що впродовж двох місяців Кабмін мав запропонувати законопроект про врегулювання питання виходу Чорноморського флоту РФ у 2017 році", - розповів секретар РНБО.

У цьому контексті він продовжив: "На жаль, через не відомі нам причини цей законопроект не було розроблено. І ми вважаємо, що це була перша цеглина, яка далі почала руйнувати всю систему нашої безпеки та призвела до того, що у 2010 році з'явилися так звані харківські угоди, які у безпрецедентно короткий проміжок часу, через чотири дні після підписання їх у Харкові, ратифікували депутати Верховної Ради".

Секретар РНБО нагадав, що голосування в парламенті з цього питання було 27 квітня 2010 року.

Він звернув увагу на те, що частина людей, котрі голосували з цього питання, "продовжують перебувати в українській політиці".

"Наслідок того голосування - окупований Крим і великі проблеми в Донецькій і Луганській областях", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА