19:57 11.03.2021

Щеплення вакциною AstraZeneca не підвищує ризику утворення тромбів

2 хв читати
Щеплення вакциною AstraZeneca не підвищує ризику утворення тромбів

Вакцинація препаратом від COVID-19 компанії AstraZeneca не підвищує ризику виникнення тромбів, застосування вакцини можна продовжувати, заявило Європейське агентство лікарських засобів (EMA) в четвер.

"Зараз немає ознак того, що вакцинація викликала стан, не включений до списку побічних ефектів цієї вакцини. Позиція комітету EMA з питань безпеки (...) полягає в тому, що користь вакцини продовжує переважувати її ризики, і вакцину можна продовжувати використовувати, поки триває розслідування за фактами тромбоемболії", - заявляє EMA.

За даними агентства, кількість фактів тромбоемболії у людей, що пройшли вакцинацію, "не перевищує їх кількості на тлі загальної популяції".

Заява від агентства надійшла слідом за повідомленнями про виникнення тромбів у щеплених жителів Данії і про припинення в цій країні вакцинації препаратом AstraZeneca.

"EMA відомо, що органи охорони здоров'я Данії призупинили вакцинаційну кампанію від COVID-19 препаратом AstraZeneca. Таке рішення було прийнято як запобіжний захід, поки триває повне розслідування щодо виникнення тромбів у людей, які отримали вакцину, зокрема в Данії, де людина померла", - йдеться в прес-релізі агентства.

У документі наголошується, що комітет EMA за оцінкою фармакологічних ризиків (PRAC) вивчає всі випадки тромбоемболії, а також інших ускладнень, пов'язаних із тромбозами, про які повідомлялося після проходження вакцинації препаратом AstraZeneca.

Так, станом на 10 березня 2021 року виявлено 30 фактів тромбоемболії "серед майже 5 млн людей, що пройшли вакцинацію вакциною від COVID-19 компанії AstraZeneca в Європейській економічній зоні".

Раніше служби охорони здоров'я Данії прийняли рішення тимчасово зупинити застосування вакцини від коронавірусу компанії AstraZeneca.

Потім використання цієї вакцини призупинили в Норвегії та Ісландії.

Крім того, щонайменше, один випадок передбачуваного тромбозу, що виник унаслідок щеплення вакциною проти коронавірусу від компанії AstraZeneca, зафіксовано в Нідерландах.

Сама компанія AstraZeneca заявила, що безпека препарату підтверджена останньою стадією клінічних випробувань.

"Регулюючі органи мають чіткі стандарти ефективності та безпеки для схвалення кожного препарату, зокрема, для вакцини проти COVID-19. Безпечність вакцини була підтверджена під час третьої фази клінічних випробувань. Дані експертів це підтверджують", - йдеться в поширеній заяві корпорації.

Влада ЄС наприкінці січня прийняла рішення допустити на ринок Євросоюзу вакцину розробки компанії AstraZeneca. Однак раніше фахівці в деяких країнах дійшли висновку, що вакцина цієї компанії годиться тільки для людей віком від 18 до 64 років.

Вакцина AZD1222 розроблена фахівцями фармацевтичної компанії AstraZeneca спільно з вченими Оксфордського університету. Вона є векторною вакциною. Принцип дії векторних вакцин полягає в тому, що вони містять ослаблений нешкідливий вірус і ген коронавірусу нового типу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА