21:07 11.03.2021

ЄС продовжив до кінця червня порядок видачі дозволів на експорт вакцин через затримки поставок до країн союзу

2 хв читати
ЄС продовжив до кінця червня порядок видачі дозволів на експорт вакцин через затримки поставок до країн союзу

Європейська комісія (ЄК) продовжила до кінця червня введений 30 січня порядок видачі дозволів на експорт вакцин від COVID-19, обґрунтувавши це постійними затримками поставок деяких вакцин в ЄС.

"Перші тижні застосування цього механізму показали, що не відбулося порушення торгівлі, якого багато хто побоювався. З моменту введення цього заходу поставки були дозволені більш ніж у 30 країн. Це підтверджує, що навіть у критичній ситуації в галузі охорони здоров'я ЄС доклав значних зусиль, щоб бути надійним і відповідальним торговельним партнером", - заявив у п'ятницю виконавчий заступник голови ЄК Валдіс Домбровскіс.

ЄС ввів дозвільний порядок експорту вироблених на його території вакцин після січневого конфлікту з Великою Британією через недопоставки в ЄС вакцини AstraZeneca, виробленої в цій країні, і митних порушень на "прозорому" кордоні на острові Ірландія.

Комісар ЄС з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес сказала в зв'язку з продовженням дозвільного режиму, що Брюссель очікує від компаній, з якими ЄК підписала контракти (про передплачені поставки вакцини - ІФ) "виконання своїх зобов'язань перед громадянами союзу".

"ЄС експортує досить значні обсяги вакцин від COVID-19, що відображає нашу вірність глобальній солідарності, - сказала вона. - Проте, не всі компанії дотримуються своїх домовленостей з ЄС, хоча отримали перший внесок для забезпечення достатніх обсягів виробництва. Ми наполягатимемо на дотриманні вимог і продовжимо працювати з компаніями, щоб якомога швидше збільшити виробництво в Європі".

ЄС залишається провідним постачальником вакцин у всьому світі, відзначається в прес-релізі ЄК. За шість тижнів дії цього обмежувального механізму було задоволено 249 запитів на експорт до 31 країни загалом 34 090 267 доз вакцин, оскільки це не загрожувало договірним зобов'язанням між ЄС і виробниками вакцин.

Основні напрямки експорту включають Велику Британію (приблизно 9,1 млн доз), Канаду (3,9 млн), Мексику (3,1 млн), Японію (2,7 млн), Саудівську Аравію (1,4 млн), Гонконг (1,3 млн), Сінгапур (1 млн), США (1 млн), Чилі (0,9 млн) і Малайзія (0,8 млн).

Цей механізм видачі дозволів на експорт застосовується тільки до вакцин компаній, з якими ЄС уклав угоди про попередні закупівлі. Вони зобов'язують виробників вакцин поставити в країни ЄС заздалегідь узгоджену кількість вакцин. Механізм передбачає дозвіл на експорт вакцин від COVID-19 за межі ЄС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА