14:09 12.03.2021

Зеленський створив Консультативну раду для забезпечення прав і свобод захисників України

2 хв читати
Зеленський створив Консультативну раду для забезпечення прав і свобод захисників України

Президент України Володимир Зеленський створив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основних свобод осіб, які брали участь у захисті України.

Відповідний указ № 93/2021 глава держави підписав у п'ятницю, 12 березня.

"Рішення про створення цього дорадчого органу Володимир Зеленський прийняв з урахуванням соціального напруження та запиту суспільства на доступ до справедливості й об’єктивного розгляду кримінальних проваджень і судових рішень у справах захисників України. З проханням про створення при Офісі президента України Консультативної ради з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України, зверталися правозахисники спільно з депутатами Верховної Ради. Глава держави як Верховний головнокомандувач і гарант Конституції, підписавши відповідний указ, підтримав ідею створення такого дорадчого органу", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому прес-службою президента у п'ятницю.

Як заявила голова Консультативної ради Альона Вербицька, орган при Офісі президента створюється для обстоювання прав людей, які захищали нашу країну.

"Європейська правова держава – це насамперед держава, у якій панує верховенство права та рівність усіх перед законом. Так сталося, що тривалий час із початку збройної агресії на сході України, анексії Криму не були враховані деякі обставини й не ухвалені відповідні закони, які надавали б можливість захистити права військовослужбовців та добровольців, які брали участь у захисті України", - зазначила вона.

Вербицька наголосила, що в таких справах є обставини, які потребують додаткового аналізу, глибшого вивчення, і саме для цього створюється Консультативна рада.

"Такі справи потрібно додатково аналізувати, звертати увагу на ті моменти, які не були враховані під час попереднього розгляду та ухвалення судового рішення", - додала Вербицька.

Вона уточнила, що до складу ради входитимуть народні депутати України, представники органів виконавчої влади, оборонних відомств, правозахисники та громадські діячі.

"Буде можливість залучати також урядові та неурядові організації, зокрема міжнародні, для отримання допомоги та консультацій", - зазначають у прес-службі президента.

Там додають, що робота ради дасть змогу налагодити дієву комунікацію громадянського суспільства з низкою державних органів влади, що позначиться на результативності та ефективності, адже всі питання розглядатимуться та обговорюватимуться за одним столом, а не через численні письмові запити та довгоочікувані відповіді, як це відбувалося раніше.

"Завдяки тому, що громадськість і депутати звернулися до президента України й він підтримав цю ініціативу, створюється майданчик, на якому за одним столом будуть присутні і депутати, і представники потерпілої сторони, і органи виконавчої влади. Тобто відбуватиметься комунікація, яка створилася лише завдяки президенту України. До цього ми писали запити, довго очікували відповіді, а тут буде можливість працювати більш ефективно", - резюмувала глава Консультативної ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фон дер Ляєн за підсумками зустрічі з Макроном і Цзіньпінем: Сподіваємося, що Китай використає свій вплив на Росію, щоб покласти край війні

У Києві станція метро "Поштова площа" працює у звичайному режимі, ризиків підтоплення немає - КМДА

ГУР про навчання РФ: Ядерний шантаж - стабільна практика режиму Путіна

Унаслідок нічних авіаударів по Золочеву Харківської області постраждали три людини - прокуратура

У Голосіївському районі Києва знайдено російську ракету Х-69, її бойову частину знешкоджено

ППО збила ракету над Дніпропетровщиною - голова області

Кулеба: Якщо ми хочемо зберегти мир у Європі, ми маємо перейти до європейської економіки й промисловості воєнного часу

Найближчі дні в Україні будуть теплими, вночі в середу місцями заморозки

Боррель зазначає, що українські компанії мають виробляти більше озброєння в Україні за підтримки європейських

Реєстрація для участі у вступних іспитах до магістратури стартує 7 травня і триватиме до 29 травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА