18:06 12.03.2021

Пекін може обкласти Alibaba рекордним штрафом

3 хв читати
Пекін може обкласти Alibaba рекордним штрафом

Влада КНР може обкласти рекордним штрафом китайського інтернет-гіганта Alibaba Group Holding Ltd. (SPB: BABA), а також вимагати від компанії продажу активів, що не стосуються її основних операцій у сфері онлайн-комерції, пише газета The Wall Street Journal із посиланням на обізнані джерела.

За словами джерел, підхід Пекіна до Alibaba буде більш м'яким, ніж до контрольованої нею Ant Group, найбільшої в Китаї компанії сфери фінансових технологій. Влада КНР не прагне зруйнувати Alibaba, але хоче, щоб вона дистанціювалася від свого засновника Джека Ма і більш тісно співпрацювала з Комуністичною партією.

Розмір штрафу, який буде накладено на Alibaba антимонопольними регуляторами Китаю, перевищить рекордні в корпоративній історії країни $975 млн, виплачені американською Qualcomm, кажуть джерела. Антимонопольне розслідування щодо компанії було розпочато в КНР у грудні 2020 року.

Розглянуті владою заходи будуть болючими для Alibaba, але некритичними: на відміну від Ant, в якій Пекін вбачає загрозу фінансовій стабільності для країни, Alibaba вважається гордістю Китаю, прикладом технологічних інновацій, і, крім того, компанія відіграє ключову роль в економіці КНР. Майже 780 млн китайських споживачів, або половина населення країни, минулого року робила покупки на платформах Alibaba.

Для компанії, річний прибуток якої становить орієнтовно $20 млрд, навіть великий штраф не дуже страшний. Однак є побоювання, що китайські регулятори не обмежаться штрафом у своєму тиску на Alibaba.

Капіталізація Alibaba, акції якої торгуються у Нью-Йорку і Гонконгу, знизилася більше ніж на $200 млрд - приблизно на 25% - з того моменту, як Пекін розпочав наступ на бізнес-імперію Джека Ма наприкінці минулого року.

Як повідомлялося, у листопаді 2020 року влада КНР скасувала IPO Ant після того, як Джек Ма виступив на фінансовому форумі в Шанхаї, де критично висловився про дії китайських регуляторів. WSJ повідомляла, що це рішення було прийнято особисто головою КНР Сі Цзіньпіном.

Ant на вимогу китайської влади здійснює реструктуризацію, яка перетворить фінтех-гіганта на фінансовий холдинг і зробить його об'єктом вимог до капіталу, аналогічних тим, які застосовуються до банків. У межах реорганізації всі бізнеси Ant будуть передані холдинговій компанії, зокрема такі сфери, як блокчейн і доставка їжі.

У випадку з Alibaba китайська влада веде себе більш обережно. У грудні, коли антимонопольний регулятор оголосив про розпочате розслідування, від компанії зажадали продовжувати роботу в колишньому режимі, оскільки перебої у функціонуванні її сервісів можуть торкнутися користувачів у всьому світі.

Крім того, напередодні розміщення облігацій Alibaba у січні Джек Ма, відсутність якого на публіці з жовтня минулого року викликала крайнє занепокоєння міжнародних інвесторів, виступив через відеозв'язок на благодійному заході. Це привело до стрибка акцій Alibaba і дало змогу компанії успішно розмістити облігації на $5 млрд. Компанія повідомила, що частину коштів від розміщення бондів спрямує на будівництво "зеленого житла, антикризові заходи у відповідь на COVID-19 і на проекти у сфері відновлюваної енергетики" - пріоритетні для держави напрями.

Джек Ма залишив посаду голови ради директорів Alibaba ще в 2019 році й поступово скорочував частку в компанії. Згідно з даними на липень 2020 року, він володів менше ніж 5% акцій Alibaba.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА