18:30 12.03.2021

СБУ розпочала розслідувати факт держзради під час підписання і ратифікації у 2010 році "харківських угод"

2 хв читати
СБУ розпочала розслідувати факт держзради під час підписання і ратифікації у 2010 році "харківських угод"

Головне слідче управління Служби безпеки України розпочало досудове розслідування стосовно посадовців органів державної влади за фактом вчинення державної зради у 2008-2010 роках.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-центрі СБУ, слідчі досліджують, зокрема, обставини підготовки та підписання 21 квітня 2010 року "Угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року", дотримання регламенту та процедур під час її затвердження депутатами Верховної Ради. За попередніми даними слідства, підписання цього документа призвело до збільшення кількості особового складу військових формувань і спецслужб РФ, причетних до анексії території АР Крим у 2014 році.

У СБУ повідомили, що з метою всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження наразі проводяться відповідні слідчі та процесуальні дії.

Як повідомлялося, секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данілов заявив, що СБУ перевірить обставини голосування у 2010 році щодо ратифікації "харківських угод" про продовження перебування ЧФ РФ у Криму до 2042 року, за наявності підстав буде відкрито кримінальні провадження за статтею про держзраду стосовно народних депутатів VI скликання.

"Є окреме доручення СБУ - з'ясувати, у який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання. Якщо СБУ вважатиме за необхідне, вона має відкрити (провадження) за 111 ст. КК (держзрада) щодо відповідних осіб", - сказав Данілов 11 березня на брифінгу в Києві після засідання РНБО.

Відповідаючи на запитання про те, як відбуватиметься перевірка депутатів, Данілов сказав: "Доручення СБУ отримала. Думаю, що вже відсьогодні або від завтра вони почнуть працювати. Відповідно всі, хто був тоді депутатом, хто брав участь, хто голосував "за", хто не голосував "за" ... обов'язково СБУ у них з'ясує, за якою мотивацією, через які причини це відбувалося".

"Ті, хто на сьогодні продовжує виконувати певні функції, є в цьому списку. Список досить цікавий, досить яскравий. Там є і нинішні народні депутати, там є нинішні олігархи", - додав Данілов.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

Керівнику "Київавтодору" висунуто підозру щодо збитків на ремонтах доріг у Києві

McDonald's планує відкриття ресторанів у Боярці, Гатному та Чабанах

В Одесі внаслідок обстрілів пошкоджено приміщення представництва омбудсмена

Окупанти припинили наступ у районі Авдіївки, відновили наступ на Часів Яр - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА