19:56 12.03.2021

Денісова обговорила з комісаром ОБСЄ у справах нацменшин дотримання прав корінних народів на тимчасово окупованих територіях

2 хв читати
Денісова обговорила з комісаром ОБСЄ у справах нацменшин дотримання прав корінних народів на тимчасово окупованих територіях

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова провела зустріч з новопризначеним верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим.

"Мета зустрічі – обговорення поточного стану додержання прав національних меншин у контексті освітньої та мовної реформ та додержання прав національних меншин і корінних народів на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму", - написала Денісова в телеграм-каналі.

Омбудсмен повідомила Абдрахманова, що в тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей скасували державний статус української мови, а документи, які були оформлені українською мовою, будуть дійсні до 1 березня 2023 року.

"Вимога офіційного перекладу призведе до труднощів отримання мешканцями окупованих територій соціальних та інших послуг. Фактично, дії окупаційних адміністрацій призводять до того, що на тих територіях українська мова буде відсутня", - наголосила Денісова.

"Це ж стосується і тимчасово окупованого Криму. Навчання українською мовою за роки окупації скоротилася в 50 разів – на сьогодні це 249 учнів, а кримськотатарською мовою навчаються всього 3 % (6 400 учнів) від загальної кількості школярів в Автономній Республіці Крим", - додала вона.

Крім того, на окупованих територіях тривають переслідування громадян України з проукраїнськими поглядами.

"На сьогодні у незаконному ув’язненні на тимчасово окупованій частині Донбасу перебувають 268 наших співгромадян, а 114 громадян України наразі незаконно утримуються у місцях несвободи на території Російської Федерації та в тимчасово окупованому Криму. Більшість з них, а саме 78 – мають кримськотатарську національність", - розповіла Денісова.

Окремо обговорили питання дотримання прав нацменшин у контексті освітньої і мовної реформ. Омбудсмен зазначила, що для національних меншин України навчання відповідною мовою здійснюється на етапі здобуття дошкільної та початкової освіти, а для корінних народів України - на етапі здобуття дошкільної та загальної середньої освіти.

Сторони обговорили дотримання прав і свобод представників ромської нацменшини.

"Також запросила Верховного Комісара ОБСЄ у справах національних меншин взяти участь наприкінці травня цього року у Форумі омбудсманів, де мої колеги поділяться позитивним досвідом розв'язання питань забезпечення прав національних меншин, в тому числі ромів. Пан Кайрат висловив готовність до подальшої співпраці, аби спільними зусиллями запобігати напруженню у стосунках та конфліктах у міжетнічному спілкуванні, а також залюбки взяти участь у згаданому Форумі омбудсманів", - наголосила Денісова.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА