08:47 13.03.2021

ТСК Ради з розслідування причин пожеж у Луганській області в 2020 році проаналізує використання бюджетних коштів для цивільного захисту населення

3 хв читати
ТСК Ради з розслідування причин пожеж у Луганській області в 2020 році проаналізує використання бюджетних коштів для цивільного захисту населення

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування причин виникнення масштабних пожеж у Луганській області у 2020 році проаналізує дії місцевої влади щодо використання бюджетних коштів, зокрема на цивільний захист населення, заявив глава ТСК Руслан Горбенко (фракція "Слуга народу").

"Ми повинні проаналізувати і дії місцевої влади, зокрема, чи правильно вона використовувала бюджетні кошти і який ставила пріоритет у питанні цивільного захисту населення...", - сказав Горбенко на виїзному засіданні ТСК у селищі Сиротине Луганської області.

Він наголосив, що необхідно з'ясувати питання, щодо встановлення систем оповіщення в селах або видачі на це субвенцій.

Народний депутат також повідомив, що у ТСК є підозри про можливе розкрадання коштів і підробку документів.

Він також звернув увагу, що представники Луганської військово-цивільної адміністрації і ДСНС (Державна Служба з надзвичайних ситуацій) не сприяють розслідуванню і плутаються в свідченнях.

"Ми вже вчетверте спілкуємося з начальником головного управління ДСНС Луганської області Михайлом Пшиком і бачимо, що він і його підлеглі не готові сприяти розслідуванню. Тому ми по крихтах збираємо інформацію, спілкуючись з постраждалими. Говоримо і з пожежними, які гасили пожежу", - сказав Горбенко.

За словами Горбенка, ТСК з'ясувала, що жителям селища Сиротине вчасно не повідомили про те, що вогонь наближається з боку сусідніх сіл, і люди вибиралися з палаючого селища самостійно, оскільки централізованої евакуації не було.

Він також зазначив, що за попередньою інформацією, під час пожеж 6-7 липня 2020 не було зв'язку, у рятувальників не працювали рації і вони не могли оперативно реагувати на ситуацію.

Горбенко повідомив, що комісія виявила можливі розкрадання дизельного палива і підробку документів. За його словами, згідно зі звітами ДСНС в одному з дачних кооперативів пожежу гасили сім підрозділів, а за свідченням місцевих жителів, пожежних там не було.

За словами заступника голови депутатської фракції "Слуга народу", члена ТСК Максима Ткаченка у місцевої влади немає бажання співпрацювати з ТСК.

"У зв'язку з проведенням ООС посадові особи в Луганській області отримують підвищену зарплату, але тоді повинна бути підвищена відповідальність і готовність захищати інтереси області, людей. Я вражений ... повною неповагою до роботи нашої комісії", - заявив Ткаченко.

Як повідомив Ткаченко агентству "Інтерфакс-Україна", виїзне засідання ТСК відбулось у відкритому режимі, в ньому взяли участь голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай, представники місцевої влади, керівництво ДСНС, постраждалі від пожеж жителі селища Сиротине.

Як повідомлялося, Верховна рада 2 грудня 2020 року створила ТСК з розслідування причин виникнення у 2020 році масштабних пожеж у Луганській області, а також дій чи бездіяльності Луганського облуправління Державної служби з надзвичайних ситуацій і Луганської обласної ВЦА.

У липні і жовтні 2020 року в Луганській області на території, підконтрольній українській владі, відбулися масштабні пожежі, які призвели до людських жертв, знищення приватного майна жителів і вигоряння великих територій лісових масивів. У жовтні під час пожеж загинули 11 людей, постраждали 19, серед них 3 співробітники ДСНС. Під час гасіння пожежі евакуйовано 150 людей.

У листопаді в Головному управлінні та інших структурних підрозділах ДСНС у Луганській області відбулись обшуки в рамках справи про службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки під час масштабних пожеж у Луганській області. Як повідомляється на сайті Державного бюро розслідувань (ДБР), слідство встановило, що однією з головних причин пожеж було системне розкрадання палива під керівництвом облуправління ДСНС.

Луганська облпрокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків, і присвоєння чужого майна шляхом зловживання службовим становищем (ч.2 ст.367, ч.2 ст.191 Кримінального кодексу України). Досудове розслідування здійснюється слідчими територіального управління ДБР у Краматорську.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА