21:21 13.03.2021

ЄК відреагувала на лист групи країн ЄС щодо справедливості розподілу вакцин

2 хв читати
ЄК відреагувала на лист групи країн ЄС щодо справедливості розподілу вакцин

Єврокомісія (ЄК) заявила про свою згоду з висловленою раніше позицією кількох країн про те, що найбільш справедливою основою для розподілу доз вакцин в ЄС є розподіл пропорційно населенню кожної держави-члена Євросоюзу.

"Це рішення, яке комісія запропонувала для всіх угод про попередню закупівлю (вакцин). Це справедливе рішення, оскільки вірус вражає однаково скрізь, у всіх частинах ЄС", - йдеться в заяві ЄК, опублікованій в Брюсселі.

У ній зазначається, що розподіл вакцин за угодами про попередню закупівлю "здійснюється під час прозорого процесу".

При цьому ЄК зазначає, що держави-члени ЄС "вирішили відійти від пропозиції комісії, додавши гнучкості, яка дозволяє погоджувати інший розподіл доз із урахуванням епідеміологічної ситуації і потреб у вакцинації кожної країни".

Відповідно до такої системи, якщо держава вирішує не застосовувати належний їй пропорційний розподіл, дози перерозподіляються між іншими зацікавленими державами. Це призвело до зміни пропорційного розподілу, запропонованого ЄК за всіма 6 угодами про попередню закупівлю вакцин, пояснюють в Єврокомісії.

"Якщо держави-члени матимуть намір повернутися до пропорційної основи, вони будуть повинні дійти угоди", - йдеться в заяві ЄК.

У суботу Австрія, Чехія, Словенія, Болгарія і Латвія в спільному листі голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн і голові Європейської ради Шарлю Мішелю закликали провести європейський саміт для обговорення диспропорції в розподілі вакцин проти коронавірусу між державами ЄС.

На лист п'яти країн ЄС раніше в суботу відреагували в апараті голови Європейської ради. "Я дійсно можу підтвердити, що голова отримав вищезгаданий лист. Як відомо, він повідомив лідерам, що скличе саміт 25-26 березня. Питання про координацію боротьби проти COVID-19 знову обговорять під час цієї зустрічі 27 її учасників", - повідомив ЗМІ високопоставлений чиновник ЄС на умовах анонімності.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА