19:20 14.03.2021

Противники будівництва в Грузії ГЕС знову вийшли на акцію протесту в Кутаїсі

2 хв читати
Противники будівництва в Грузії ГЕС знову вийшли на акцію протесту в Кутаїсі

Будівництво на заході Грузії каскаду Намахвані ГЕС на 433 МВт, найбільшого в країні після Інгурі ГЕС, здійснюване турецькою компанією ENKA Insaat ve Sanayi A.S., яка перемогла в міжнародному тендері, продовжує залишатися каменем спотикання між владою і місцевим населенням.

Тисячі людей у неділю знову провели масштабну акцію протесту в центрі міста Кутаїсі з вимогою до уряду Грузії розірвати контракт з інвестором на будівництво цього каскаду ГЕС на річці Ріоні.

Це сталося, незважаючи на компромісні ініціативи влади, покликані забезпечити реалізацію цього стратегічно важливого об'єкта з дотриманням усіх стандартів безпеки.

Учасники акції заявляють, що не зупинять свій протест, оскільки на території, яку планується затопити під будівництво ГЕС, знаходяться житлові будинки, ліси, ріллі і кладовище. Місцеві жителі побоюються, що будівництво ГЕС змінить мікроклімат, активізує сейсмічні процеси і зрештою, призведе до екологічної катастрофи.

"До наших головних вимог додалася ще одна - відставка Натії Турнави (глава Мінекономрозвитку Грузії), яка два дні тому втекла з зустрічі і образила тисячі людей, яких ми там представляли", - заявив журналістам один із організаторів акції протесту Варлам Голетіані.

За словами протестувальників, якщо їхні вимоги не буде виконано, і міністр економіки не піде у відставку, хвиля протесту переміститься в Тбілісі, де вони зажадають відставки не тільки Турнави, але і всього уряду, зокрема, прем'єр-міністра.

Раніше в Мінекономіки заявили, що зустріч із протестувальниками, на яку в п'ятницю спеціально прибули в Кутаїсі Турнава і глава Мінохорони довкілля Леван Давіташвілі разом із експертами, і де планувалося детально розглянути претензії щодо даного проекту, була зірвана "самими опонентами".

"Не дивлячись на ініціативи і готовність детально обговорити угоду про ГЕС з фахівцями - енергетиками і екологами, зустріч була зірвана опонентами проекту", - йшлося в заяві Мінекономрозвитку Грузії, в якій, проте, знову була підтверджена готовність відповідних відомств уряду до діалогу і обговорення на рівні експертів усіх питань, пов'язаних з проектом Намахвані ГЕС.

Тим часом, за інформацією ЗМІ, міністри покинули переговори після оголошення ними низки ініціатив, відмовившись продовжувати зустріч у форматі "питання-відповідь". Пізніше Турнава сказала журналістам, що для роз'яснень деталей проекту вони залишили "досвідчену команду фахівців", здатних більш компетентно пояснити всі нюанси, однак противники будівництва ГЕС зірвали зустріч.

Проект будівництва каскаду Намахвані ГЕС передбачає будівництво на річці Ріоні двох гідроелектростанцій - Твіши ГЕС і Намахвані ГЕС сумарною встановленою потужністю 433 МВт, що дозволить покрити до 12% потреб Грузії в електроенергії. Інвестиційна вартість проекту, право на здійснення якого отримала норвезька компанія Clean Energy Group, яка перемогла в проведеному "Фондом розвитку енергетики Грузії" конкурсі, становить $730 млн. Період будівництва - 5 років.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА