14:08 15.03.2021

МВС прогнозує зниження смертності на дорогах на більш ніж 10% після набуття чинності законом про посилення відповідальності за порушення ПДР

3 хв читати
МВС прогнозує зниження смертності на дорогах на більш ніж 10% після набуття чинності законом про посилення відповідальності за порушення ПДР

У Міністерстві внутрішніх справ України сподіваються, що набуття чинності ухваленим Верховного Радою і підписаним президентом законопроектом, що підвищує штрафи за правопорушення на дорогах, сприятиме зниженню смертності на дорогах.

На прес-конференції в понеділок у Києві заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко нагадав, що президент підписав законопроект №2695, і з 17 березня його положення набувають чинності.

"Дуже вдячний депутатам... і президенту України, який підписав цей закон. Сподіваємося, що цей закон знизить кількість загиблих на дорогах. Чекаємо цього року на зниження кількості загиблих на 10-15%, тому що менше людей їздитимуть у стані алкогольного сп'яніння, менше людей перевищуватимуть швидкість", - сказав Геращенко.

Він додав, що минулого року на дорогах унаслідок ДТП загинули 3 тис. 554 людини.

За словами заступника міністра, у ніч на понеділок у Києві на житловому масиві Троєщина унаслідок ДТП загинули дві людини.

"Людина з перевищенням вмісту алкоголю в крові в майже 10 разів убила двох осіб", - додав Геращенко.

У свою чергу перший заступник голови департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький роз'яснив, за які саме порушення ПДР посилено відповідальність.

Так, за його словами, за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння зараз передбачена відповідальність у вигляді штрафу в сумі 10 тис. 220 грн і позбавлення права керування транспортом на рік. Після набуття чинності законом, як пояснив Білошицький, розмір штрафу збільшиться до 17 тис. грн, а якщо протягом року людина вчиняє повторне правопорушення, то штраф становить 34 тис. грн, правопорушник втрачає право на керування на три роки, у нього вилучають транспортний засіб із поверненням коштів, суд може визначити покарання у вигляді адміністративного арешту.

Заступник керівника департаменту патрульної поліції повідомив, що за керуванням транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння утретє штраф збільшується до 50 тис. грн, позбавлення права на керування - на 10 років, передбачено адмінарешт на 10 діб і конфіскацію транспортного засобу.

Також він зазначив, що посилюється кримінальна відповідальність за вчинення ДТП із потерпілими та загиблими. "Ми усуваємо можливість уникнення покарання та пом'якшення покарання", - додав він.

За словами Білошицького, за перевищення швидкості на дорогах на більше ніж 50 км за годину штраф збільшується з 500 грн до 1 тис.700 грн, за невикористання ременів безпеки - з 51 грн до 510 грн.

Крім того, заступник начальника департаменту звернув увагу на те, що закон передбачає також посилення відповідальності за порушення ПДР пішоходами - з 51 грн до 255 грн.

Як повідомлялося, Верховна Рада підтримала законопроект №2695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху" на засіданні 16 лютого.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА