18:40 15.03.2021

Мін'юст подав апеляцію у справі про скасування нової редакції українського правопису

2 хв читати
Мін'юст подав апеляцію у справі про скасування нової редакції українського правопису

Міністерство юстиції України у п'ятницю, 12 березня, подало апеляційну скаргу до Шостого апеляційного адміністративного суду у справі про визнання протиправною та недійсною постанови уряду, якою було затверджено український правопис у новій редакції.

"Представляючи інтереси уряду, ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК і розпочали процедуру його оскарження в апеляційній інстанції...", - наводить слова заступника міністра юстиції Валерії Коломієць прес-служба Міністерства юстиції України.

За її словами, позивачі у цій справі не навели жодних доказів того, що зазначеною постановою уряду були порушені їхні власні права, свободи та інтереси.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) завершив розгляд адміністративної справи щодо оскарження постанови уряду, якою було затверджено український правопис у новій редакції.

"Під час розгляду справи суд встановив, що Кабінет Міністрів України при ухваленні зазначеної постанови діяв поза межами своєї компетенції та з порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів. З огляду на це суд визнав протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України №437 від 22 травня 2019 року "Питання українського правопису", - зазначено в повідомленні на сайті ОАСК.

22 травня 2019 року Кабінет Міністрів України затвердив нову редакцію українського правопису з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання орфографічних норм. Кабмін також анулював п. 1 своєї постанови від 8 червня 1992 року №309 "Питання українського правопису".

Нова редакція "Українського правопису" набула чинності 3 червня 2019 року, відтоді рекомендується застосовувати норми та правила цієї редакції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА